Saturday, 5 July 2014

Grådige drittsekker?

Det ble stor oppstandelse i fjor høst da jeg kalte gjengen i Norges Friidrettsforbund (NFIF / Forbundet) for "greedy bastards", i forbindelse med innføring av mosjonsskatten.

src: google.

Uttrykket "bastard" på engelsk oversettes nok mest korrekt med "drittsekk" på norsk, et negativt ladet uttrykk som de fleste godt forstår betydningen av. Ved bruk av slike formuleringer er det fort at fokus blir på ord og uttrykk, i stedet for sak. Noe som ikke er helt heldig. Samtidig er det kanskje ikke helt på jordet å bruke uttrykket "drittsekk" om noen som driver med løgn (et mer politisk korrekt ord her ville være "feilinformasjon", men la oss kalle en spade for en spade), utpressing og maktmisbruk. Når man oppfører seg slik med mål om å skaffe seg mest mulig penger, så kan uttrykket "grådige drittsekker" være passende. Til tross for dets lavmålte klang. Spørsmålet som da kan stilles er om dette er uttrykk som karakteriserer NFIF. Det er kanskje ingen heldig kobling å gjøre, til tross for at man er uenig i fremgansmåten til Forbundet.

Målet om at lisens på løp blir like naturlig som lisens på for eksempel sykkelritt og langrennskonkurranser oppnås raskt. Mosjonsskatten har vært aktiv i over et halvt år nå. Men selv har jeg ikke angret på at jeg tok avgjørelsen om å ikke løpe noen lisensløp i år. Det er nok av flotte arrangementer å velge mellom. Om mange nok hadde gjort det samme, så er jeg overbevist om at effekten ville vært en fjernet lisens ved neste idrettsting. Det har vært endel motstand mot lisensen, men flere av dem som gikk høyt ut og viste sterk motstand før nyttår glemte nok hva de hadde uttalt. Det synes viktigere for enkelte å være med på flest mulig kjekke løp, enn å være prisippfast. Således har NFIF samt OL i Oslo- og lisens-forkjemper Per Morten Hoff fått helt rett i sine antagelser. Folk flest bryr seg ikke om man må betale noen kroner ekstra her eller der. Flere har også uttalt at lisenssaken i det store og hele er en fillesak, og derfor ikke gidder å bry seg. Jeg er enig at lisenssaken er uvensentlig om man setter den opp mot for eksempel saker rundt klima, fattigdom og overgrep. Kun for å nevne noen få av mange viktigere ting. Men at det finnes viktigere ting betyr ikke at mindre viktige ting er uvesentlige. Og engasjement for det ene utelukker ikke engasjement for det andre.

Så, tilbake til spørsmålet om uttrykkene løgn, utpressing og maktmisbruk karakteriserer Forbundet. Man skal passe seg for å være for bastant i sine påstander, men flere av Forbundet sine handlinger kan minne om de nevte karakteristikkene. Argumentene Forbundet brukte for innføringen av mosjonsskatten kunne minne om løgn. Ikke alle trodde Forbundet sine uttalelser om at de blant annet innførte lisensen for å styrke mosjonstilbudet. I etterkant har Forbundet selv endret sin argumentasjonen. Hvordan Forbundet oppførte seg i Holmestrand Marathon-saken kunne minne om maktmisbruk og utpressingBrevet Forbundet sendte til alle kommuner i Norge for å få stoppet idrettsarrangementer utenfor NFIF var kanskje ikke maktmisbruk. Men at Forbundet bruker alle virkemidler de har til rådighet ser ut til å være tilfelle. Når Forbundet nå nylig ikke overraskende sendte informasjon til langrenn.com, med beskjed om at Forbundet nekter alle eliteutøvere å delta i Skåla opp så minner i hvertfall det om misbruk av makt og utpressing. Dette fører også fort at eliteutøvere heller ikke kan delta på andre arrangementer arrangert utenfor NFIF-regi. Som eksempel, les hva det betyr for arrangementene Sognsvann Rundt Medsols og Motbakkecupen i Maridalsalpene. Det samme gjelder hundrevis av andre idrettsarrangementer i dette langstrakte landet.

Slik oppførsel vi er vitner til minner ikke om et forbund som er interessert i å styrke breddeidrett og mosjonstilbudet her til lands, slik som de en gang uttalte når de skulle ha gjennomslag for innføring av lisensen. Slik oppførsel minner om noe helt annet.

For denne avgjørelsen får Forbundet god støtte av baneutøverene og friidrettfolk på baneløper Morten Velde sin "anonyme" gjestebok. Stedet hvor mosjonister, ultraløpere, motbakkeløpere med flere henges ut over en lav sko. Det blir ikke lettere å tro at Forbundet vil styrke mosjonsidretten når deres egne medlemmer bruker mosjonist som et skjellsord. Under følger noen få utdrag.

Om Skåla opp:


Om mosjonister, motbakkeløpere, ultraløpere med mer:11 comments:

 1. I fjor på denne tiden, hadde jeg vært med på ganske mange løp.
  I år har det blitt to, ene og alene pga lisensen. Jeg prøver så godt jeg kan å vise min støtte mot lisens. Men hva hjelper det når alle andre betaler løp etter løp der det er lisens? Det var meningen at jeg skulle vært med på Holmestrand hm, det var lisensfritt. Men jeg ble dessverre skadet. Så var jeg med på hm i Fjelleventyret, det var ikke lisensfritt. Det var fjerde gang jeg var med og det løpet ligger hjertet mitt nært.
  Så var jeg med på Birken og det var lisensfritt trodde jeg. Men forstod i ettertid at arrangøren hadde betalt lisensen for oss. En så stor arrangør, må ha store muligheter for å stå i mot kravet om lisensen!?
  Ellers har jeg vist min støtte med å ikke være med på noe annet.
  Men hva hjelper dette? Lille meg (eller store) utgjør vel ingenting i det store og det hele? Det har jo blitt så populært å løpe og folk betaler gladelig lisens virker det som. Det er mer påmeldte enn noensinne på konkurranser nå for tiden at ingen merker oss få som er mot lisens og ikke er med på løpekonkurranser. What to do?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg har også løpt langt færre løp i år enn tidligere år, på grunn av lisensen. Men som du sier, det hjelper ikke stort at det er noen få "særinger" (for det er nok det vi oppfattes som, av endel lisensløpere) som oss som står over noen løp. De fleste løper som før, og løpsbølgen fortsetter å vokse. Ingen får noen gang vite om den vokser raskere i motsetning til om det ikke var en lisens. I utgangspunktet er det klubbene som bør protestere, om de er imot lisensen. Som løper er det eneste jeg effektivt kan gjøre å markere min motstand ved å boikotte løp, i tillegg til å skrive om denne saken. Man skulle imidlertid tro at motstanden mot lisens økte når folk ser hvordan Forbundet turer frem. Men så langt har oppropet mot lisens på change.org ( http://goo.gl/3Iu46G ) kun samlet inn 150 underskrifter. Uansett, jeg fortsetter min boikott mot lisensløp.

   Delete
 2. Det er mye jeg kunne skrevet nå men jeg skal begrense meg til å si følgende i dag: når jeg leser kommentarene du har klippet ut Frode så dukker blant annet ordet "smålig" og "smalspora" opp. Jeg er pro bredde og mangfold og disse folka er helt klart ikke på nett med meg! Jeg blir regelrett kvalm av å lese dette - disse kommentarene vitener om en meget egosentrisk tankegang og om øyne som ser ned på andre som ikke passer inn i verdensbildet som disse skribentene har konstruert! Amen! Nå skal jeg gå en lang tur i alpene i Zermatt ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Å skrive nedlatende om en gruppe som NFIF, et forbund som på demokratisk vis forsøker å handle utifra friidrettens beste, er én ting, der du angriper en gruppe mennesker. Når du skriver "det sier mest om Velde selv, som har en slik gjestebok," snakker du nedlatende om en person du helt sikkert ikke har et forhold til, ettersom kommentaren din bærer preg preg av synsing og uvitenhet. Dette sier jeg på bakgrunn av: 1. Velde framstår for mange som en grei og trivelig kar. 2. Han er regelmessig innpå og sletter innlegg han selv mener er for drøye.
   En hvilken som helst oppegående person kan se at det skrives mye uheldig dritt på gjesteboken, og alle kan stille seg spørsmålet om ikke muligheten til å skrive anonymt burde vært avviklet. Men å si at Velde er en lite trivelig person på bakgrunn av at andre folk skriver nedlatende kommentarer er å skyte bak mål. Det er flott å kjempe for (mot) en sak, men når du kommer med slike tankeløse kommentarer som her, svekker det sakens seriøsitetsnivå betraktelig. En provoserende påstand å komme med, som du burde tenkt over mer enn en gang før du publiserte.

   Delete
  2. Takk for at du gir beskjed på en bra måte, Andreas. Jeg er helt enig, når du sier det ble oppfattet slik. Tatt til følge. Jeg kjenner ikke Velde. Å skrive nedlatende om han, eller andre, er aldri på sin plass. Det bærer i aller høyeste grad preg av umodenhet. Dette handler overhode ikke om Velde, eller noen andre enkeltpersoner. Jeg har respekt for de som kjemper mot eller for noe, så lenge de bruker saklige argumenter. Jeg er sikker på at Velde er en grei og trivelig kar, for jeg har hørt det samme som du skriver.

   Og når det gjelder NFIF så er det ikke så sort/hvitt fra mitt ståsted som mange helt sikkert har inntrykk av. NFIF gjør veldig mye flott. For et litt mer nyansert bilde av hva jeg mener så burde du også lese denne:
   http://www.chronicles.no/2013/11/i-lovens-hule.html

   NFIF kjemper for det som de tror på. Jeg respekter dem for det. Jeg kjemper for det jeg tror på. Og jeg tror for eksempel det er veldig uheldig å begynne å nekte eliteutøvere å være med på arrangementer utenfor NFIF-regi.

   Delete
 3. Elitedyrking, misunnelse, skjæring av alle mosjonister over en kam. og indirekte diskriminering.

  Selv har jeg brukt mye tid på å motivere folk med rusproblemer til å begynne å løpe. Klubbene under NFIF er ofte for indiskriminerende ovenfor disse, mens de mer folkelige ikke-hierarkiske mosjonsarrangementene er det rette stedet å dytte de inn. Greia er egentlig bare å få de til å innse at de mestrer litt også i eget liv, at løping gir samme følelse som rusens eufori.

  Kudos til deg Frode, som går rett i synet på kjempen NFIF!

  ReplyDelete
 4. Jeg fortviler over savnede engasjement rundt lisenssaken. Som du påpeker skyldes dette at mange enten ikke gidder å protestere eller gi blaffen om å bla opp 25-50 kr ekstra uansett siden det bare er et "uvesentlig" beløp. Trist!

  Noe positiv som har kommet ut av denne saken er at jeg endelig har innsett over hvor dumt det er å betale lisens også for andre idrettsgrener. Særlig når man er forsikret fra topp til tå fra før. Utlendinger trenger bare å bevise at de har andre type forsikringer for å slippe lisens. Jeg kuttet ut lisens for ritt i fjor. Nå tar jeg dette et steg videre med å kutte ut lisens for skirenn og evt triatlon. Pengene jeg sparer her kan absolutt brukes til å støtte idrett gjennom flere deltagelse i arrangement, vel å merke uten lisens.

  Utholdenhetsidrett har gitt med en egenskap til å kjempe og slåss når det butter imot. Jeg kommer ikke til å gi opp

  ReplyDelete
  Replies
  1. Flott med ditt engasjement, Mr Engelski.

   Enig med deg, at det allerede var innført lisens for ski og sykkel tidligere betyr overhode ikke at det er riktig. Ingen skal få meg til å tro at Forbundene innfører lisens på grunn av at de setter utøvere eller arrangører først. I all hovedsak er dette et pengespørsmål.

   Fortsett kampen!

   Delete
 5. Apropos lite engasjement rundt lisenssaken, som nevnt av Engelski:

  Hva med å lage en blogg med forum og en side eller en gruppe på Facebook og fremhev saken der?

  Ta argumentasjonen til NFIF og plukk den fra hverandre. Hver gang NFIF går ut i media eller skriver på egne sider om lisens, kan gruppen gjøre medlemmene oppmerksom på dette slik at de kan argumentere mot i eventuelle kommentarfelt.

  Klarer man å bygge opp en stor gruppe motstandere, vil motparten etterhvert trekke seg tilbake.

  Finn ut hvor mye som går i lomma på NFIF av lisenspengene.

  Start med sosiale medier fordi der er de fleste menneskene. Når innspillene blir mange og uoversiktlige, lag en blogg med forum hvor alt sorteres etter kategorier og emner. I bloggen kan man ha en nettbutikk som selger effekter som fremmer motstanden mot lisenssaken.

  Bruk "Lobbyskolens ti bud":

  1. Samle ”fakta” som taler din sak.

  2. Lag et budskap. Lag argumentsamling. Lag historier med konsekvenser.

  3. Skap entusiasme, lag en visjon og merkevare, ikke klag og syt.

  4. Lag oversikt over allierte, fiender og nøytrale. Lag kommunikasjonsplan.

  5. Få tak i penger og lag møte eller konferanser der dine allierte og de nøytrale møtes.

  6. Ta kontakt med media. Plei omgang med journalister. Spander øl og mat.

  7. Få andre til å framføre dine meninger.

  8. Lag en rapport. Nedsett et (offentlig) utvalg med ”nøytrale” eksperter.

  9. Krev politisk behandling av rapporten og dine forslag. Skriv saksframlegget for politikerne.

  10. Ikke svar på motangrep. Overse og/eller latterliggjør fienden.

  Alle de ti punktene nærmere forklart:

  http://www.nrk.no/fordypning/nrk-brennpunkts-lobbyskole-1.6252216

  ReplyDelete
  Replies
  1. Konstruktivt innspill. Knut. Problemet er nok at de fleste ikke orker å bruke tiden sin til slikt. Derfor blir engasjementet ikke større. Uansett, jeg har i hvertfall laget en oppsummering av saken her:
   http://www.chronicles.no/2014/07/maktmisbruk-i-idretten.html

   Delete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.