Wednesday, 26 March 2014

Protestløpet - Schjong5er'n

foto: arrangøren

Protest mot mosjonslisensen
I oktober i fjor skrev jeg et innlegg med tittelen "Boycott Sentrumsløpet 2014". Lite visste jeg hvor sterke reaksjonene ville bli. Alle innlegg i serien "lisenskrigen" kan dere lese her.

Resultatet av boikott-innlegget var at jeg fikk en idé om å arrangere et protestløp, eller et "motløp" som protest mot NFIF sin mosjonslisens ("mosjonsranet"). Den idéen var det mange som likte (og mange som mislikte). Nå har det seg slik at tiden flyr, spesielt når man har litt å drive med. For en stund siden innså jeg at jeg ikke kom til å rekke å arrangere det planlagte protesløpet. I stedet har jeg vært på leten etter et eksisterende løp, som jeg og de som vil med meg, kan løpe og bruke som et protestløp mot NFIF sin mosjonslisens. Det måtte selvfølgelig være et lisensfritt løp, tidlig på sesongen, hvor overskuddet går til et godt formål.

Schjong5er'n
Jeg har endelig funnet et løp som jeg tror vil være det perfekte "protestløp". Løpet har det ikke helt lette navnet "Schjong5er'n", og går av stabelen i Hønefoss søndag 4. mai kl 13:00.

Arrangør av Schjong5ern, Olav Høgset, sier følgende om arrangementet:
"Overskuddet går til å vedlikeholde, inkludert å sette opp skilt for hver 100 m, ei 1700m rundløype i et nærområde, som heter Schjongslunden.

Etter at vi satte opp skiltene har aktiviteten økt betraktelig. Både barn, ungdom, voksne og pensjonister (med og uten rullator/krykker) bruker område flittig nå. De fleste går/løper 2 - 3 runder. Alle de jeg snakker med sier de har blitt mer aktive etter at skiltene kom opp, fordi da vet de hvor langt de løper. Noen sier også at det er mer inspirerende å trene intervaller der enn andre steder. Rundløypa blir brukt av friidretts-, fotball- og håndballgruppa til treninger. Brannvesenet og politiet har også treninger der. Barneløpskarusellen på Ringerike arrangerer også løp og treninger der.

Pga av en del hærverk har vi måtte bruke mye tid på å lage nye skilter. Etter at lokalavisa hadde en omtale om alt hærverket har det blitt færre ødeleggelser.   

Det meste av pengene som blir igjen etter dette går til håndballgruppa i Heradsbygda."

foto: arrangøren

4. mai er helgen etter startskuddet for Sentrumsløpet går, og dagen etter Råskinnet. På bakgrunn av BUL IL sin reaksjon på min boikottaksjon så blir det enkelt å bruke helgen før Schjong5er'n til oppladning, med en rolig tur i skogen. Og når jeg vet hva løpsleder for Råskinnet, Per Morten Hoff, mener om lisensen ("De fleste bruker 1500 kr uten å blunke" - kilde) så  blir det ikke vanskelig å velge et lisensfritt alternativt Råskinnhelgen heller.

Informasjon om løypa
"Løypa er på 5 km og den er kontrollmål av Kondis. Det er en lettløpt og rask løype, hvor mesteparten av traséen går langs idylliske Storelva og løypa har sitt høyeste punkt i Søndre Park. Traséen består av ca. 3 km med sti/grusvei og 2km med asfalt."
Les mer her.

foto: arrangøren

Påmelding
"Via Internett  innen søndag  27. april kl. 23:59. Startkontigent kr. 150 for aldersklasser med tid og 100 kr for trim uten tid. I tillegg kommer et administrasjonsgebyr på 15 kr til DNB. Kondismedlemmer får 25 kr i rabatt."
Meld deg på her!

#neitillisens
Legg gjerne til "#neitillisens" bak klubbnavnet ditt ved registrering. Så får vi en oversikt over hvor mange protestløpere vi blir.

src.

Mer informasjon
Mer informasjon om løpet finner dere på femmern.no.

16 comments:

 1. Da er jeg påmeldt #neitillisens

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra, Heming! Blir kjekt å se deg der.

   I skrivende stund har 3 av 27 påmeldte "#neitillisens" i klubbnavnet:
   https://www.deltager.no/participant/participants.aspx?id=91166

   Delete
  2. Og da er det fire stykker med #neitillisens i klubbnavnet!

   Delete
  3. Der er vi fem #neitillisens-løpere!

   Delete
  4. Nå er det hele 8 løpere som har registrert seg med #neitillisens i navnet. Moro.

   Delete
 2. Lurer på hvorfor 15,- i gebyr til banken er så greit og 30,- i engangslisens (inkl forsikring som jeg skjønner er rimelig bra) er så ugreit. Må innrømme at jeg ikke har satt meg så nøye inn i dette lisensgreiene så hadde satt pris på å bli litt oppdatert på en kompakt måte

  ReplyDelete
  Replies
  1. les denne:
   http://www.chronicles.no/2013/11/i-lovens-hule.html

   Delete
  2. Den lisensen gjelder ALLE løp. Det vil eksempelvis si at den lokale løpekarusellen her vi bor som for barn koster 20 kr pr gang nå i tillegg må betale 300 kr pr gang pr barn til Norges idrettsforbund. Da blir den reelle påmeld avgiften for hvert barn 50 kr hver gang gjennom hele sommeren. Det oppleves av mange barnefamilier som masse penger og mange jeg kjenner vil da ikke dra med barna på slike løp.

   Dem som er aktive i idrett og medlem av IL uansett blir det ikke fult så ille siden dem kan løse helårslisens. Men dyrere blir det jo for dem også og mange familier som har barn som driver aktivt idrett har allerede fra før av en presset økonomi p.g.a at det allerede er dyrt med utstyr, drivstoff og idrettslig aktivitet i Norge. Jeg skriver av egen erfaring da jeg har 4 barn og 3 av dem er eller har vært aktive idrettsutøvere i både langrenn, svømming og løp!

   Delete
  3. Det er selvfølgelig 30 kr pr gang i lisens for barna på karusellløpene jeg nevnte som eksempel. Så 300 kr er en skrivefeil. Men med 12 løp gange 20kr i startavgift og så gange 30 i lisens blir jo sluttsummen i løpet av de lokale karuselleløp på sommerhalvåret her i området 600 kr pr barn. Flere fam bruker å ha med seg flere barn og da kan vi gange også det med antall barn, Så kommer altså de voksne sin dyrere påmeld avgift og lisens opp på den summen igjen.

   Delete
  4. Nå har NFIF endret reglene slik at løp med startkontigent på inntil 50 kr kan velge om de skal ha lisens eller ikke. Mer informasjon her:
   http://www.kondis.no/frivillig-lisens-ved-lav-startkontingent.5474982-127145.html
   http://www.friidrett.no/nyheter/Sider/Vil-styrke-lavterskelaktivitet-.aspx

   Et steg i riktig retning. Men kun et lite steg.

   Delete
 3. Jeg skulle gjerne vært med og sympatisert mot lisens, men reiser til London akkurat den helgen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyggelig å høre, Ingunn. Men da får du kose deg i London i stedet. Vi sees sikkert på et annet lisensfritt løp i løpet av sesongen.

   Delete
  2. Ja det har jeg stor tro på! Skulle egentlig løpe hm i Holmestrand neste lørdag #lisensfritt det og. Men det må nesten utgå pga skade! Birkebeinerløpet er også lisensfritt såvidt jeg har forstått!? Det får bli det neste løpet for meg. Regner med å være skadefri da.....

   Delete
  3. Holmestrand er lisensfritt ja. Når det gjelder Birkebeinerløpet så vet jeg ikke. Håper du kommer deg raskt i slag igjen, Ingunn.

   Delete
 4. Bra skrevet! På tid å starte en revolution:

  http://engelski.wordpress.com/2014/04/07/mobilisering-mot-mosjonslisensen/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selv takk, Mr Engelski. Enig med deg, at man har lett for å glemme slike ting når de er innført. Man må stå samlet om man skal gjøre noe med denne lisensen. God idé med en #neiTilLisens trøye. Fint å bruke noen gamle, alternativt kan vi lage et design på www.spreadshirt.no, som folk kan benytte seg av.

   Delete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.