Monday, 28 October 2013

Forbundet


Forbundet
Jeg gjør et unntak, og kommer her med et innlegg skrevet på norsk. Grunnen er at dette innlegget handler om reaksjoner som kom fra Forbundet med stor F. Forbundet man ikke skal legge seg ut mot dersom man er en sart sjel. Jeg snakker her om det store og mektige Norges Friidrettsforbund (NFIF), som ikke er redd for å vise muskler, rasle med sabler og utøve press mot aktører de finner brysomme.

Pinås fikk smake pisken til Forbundet tidligere i år, når Forbundet uttalte at de har eierskap av alt som foregår av idrett i vårt langstrakte land. "Vi mener at som idrettsforbund så har vi eierskap til det som foregår av idrett i Norge" uttalte Forbundet med den største selvfølge (kilde: Nettavisen). Dette som en forklaring på at de forsøkte å raske til seg penger fra arrangementet til Pinås, Holmestrand Marathon. At alt av overskudded til Holmestrand Marathon gikk til Aktiv mot kreft brydde Forbundet seg overhode ikke om.

Om man på grunn av dette kan kalle Forbundet "greedy bastards" kan diskuteres. Men at de er grådige kan absolutt ingen (andre enn Forbundet selv) stikke under en stol.

Forbundet feilberegnet Pinås kraftig, da han ikke var redd for å ta opp kampen, og stod frem i media. Rykter går også om andre uavhengige løpsarrangører som har blitt kontaktet av Forbundet, direkte eller indirekte via NFIF-tilsluttede klubber, med klar melding at mosjonsarrangementer hvor Forbundet ikke tjener en krone er uønsket aktivitet. Vi får håpe at flere av dem som presses også tør å stå frem.

Kondis ble nylig kjørt hardt av Forbundet, i forbindelse med "boikottsaken" hvor undertegnede var hovedperson. Saken om "mosjonslisensen" setter Forbundet i et grelt lys, så her jobber de målrettet for å stoppe negativ presse.

Kommunikasjon
I sitt svar til Kondis, på "boikottsaken" så fremstår Forbundet som velformulerte og gjennomtenkte. Men mange oppfatter ofte Forbundet som den store Tåkefyrsten. De er gode til å svare unnlatende, med store ord og lite innhold. Hva skal lisenspengene egentlig brukes til? Lyver de? Jeg har hørt at man skal passe seg for å komme med slike påstander, men troverdige virker i hvertfall Forbundet ikke.

Kommunikasjonen bak kulissene er "noe" mere uhøvlet enn det som kommer frem i media. Under er en e-post som har kommet meg ihende, som resultat av Kondis-artikkelen om boikotten. Nei, avsender (som liker å kalle seg selv "Speakern") er ikke fra Forbundet. Men en meget kjent skikkelse innen friidretten, som har en kobling eller to til Forbundet.


375 kr?
375 kr, og ikke 2500 kr, hevdes det. Hva er riktig? Vel, 375 kr er i hvertfall helt feil!

Enganglisens:
  Priser (kilde):
  <100    kr 20
  100-250 kr 30
  250-400 kr 40
  400<    kr 50

To år ca 100 konkurranser, og jeg uttalte "rundt halvparten", ikke "halvparten".
55 x 50 kr = 2750 kr
50 x 50 kr = 2500 kr
55 x 45 kr = 2475 kr (og nå er det helt sikkert noen som kommer til å si "lisensen koster ikke 45!")
55 x 40 kr = 2200 kr.

Helårslisens:
1: Først og fremst så er ikke hovedpoenget i denne saken hva undertegnede ville ha betalt ekstra. Hovedpoenget er at alle mosjonister rammes, og noen av de som rammes hardest er de som løper få løp. Avgifter virker, og dette vil føre til at at færre vil løpe konkurranser, enn om det ikke hadde vært avgifter. For mosjonister så økes terskelen for å delta i konkurranser.

2: Nei, det er ikke bare å kjøpe en helårslisens for 375 kr. Se gjerne kommentarene her, for diskusjoner rundt dette.

2.1 : Man må være medlem i en NFIF-tilknyttet idrettsklubb for å kunne løse inn helårslisens. Et slikt medlemskap koster fort 500 kr pr år, eller mer.

3: Regnestykket gikk over to år, ikke ett år. Og i løpet av en toårsperiode så må man løse inn 2 x helårslisens, i tillegg til 2 x medlemskapsavgift.

4: Min klubb, Blodsmak Sportsklubb, med rundt 400 medlemer, ble nektet medlemskap i Idrettsforbundet, så jo, jeg må melde meg inn i en ny klubb, om jeg vil ha helårslisens.

Konklusjon:
Regnestykket med helårslisens kommer veldig raskt opp i samme beløp som om jeg kjøper engangslisenser, avhengig av medlemsskapsavgiften til klubben jeg måtte ha meldt meg inn i.

For de som trenger eksempler, her er to:
- Ved en medlemsavgift pålydende 500 kr:
500 kr x 2 + 375 kr x 2 = 1000 kr + 750 kr = 1750 kr (billigere, ja, men allikevel langt fra 375 kr).
- Ved en medlemsavgift pålydende 1000 kr:
1000 kr x 2 + 375 kr x 2 = 2750 kr.

Superlativer
PR-kåt, selvforherligende og åndsvak. Jeg har fått mitt pass påskrevet av "Speakern".  Nå har det seg jo slik, at til tross for den påståtte "åndssvakheten" så kan jeg ett og annet om datamaskiner. Som for eksempel å koble sammen spor i mail, med spor på nett. Når man i tillegg kan hente inn litt spor fra andre nettsider så finner man fort interessante sammenhenger.

"Speakern" er også en ivrig debatant på gjesteboken til baneløper Morten Velde. Under følger noen utdrag fra debatten som har foregått der.

Skjerahvagera?

Tilbakestående, åndssvak, evneveik, psykisk utviklingshemmet (snl). Kjært barn har mange (kalle)navn.

Hei, Speakern. Hvilke lese og skrivekurs er det du anbefaler?

Hallo i luken?! Dere har jo konkludert med at jeg er åndssvak. Dette burde vel ikke overraske?

Jepp, jeg lurte dem hele gjengen.

Egen PT for hver lille joggetur jeg tar, det er meg det, må vite!

Jeg er vel ikke kun en mosjonist, men en åndsvak mosjonist. Eller er alle mosjonister åndssvake?

Au da, heller ikke reglene for friidrettskortet kjenner dere. Og hvem hadde ikke satt seg inn i saken?

En helt åndssvak tid ble det også. Moro!

Neimen, fikk jeg et kompliment? Tror dere begynner å like meg!

and here we go again... og først ut, hvem har vi da?

jo, først ut har vi "Speakern"!

Til Speakern aka. "SoonToBeRevealed":
OK, "Speakern". Du skriver altså ikke anonyme meldinger. "Speakern" ser du ikke på som anonymt, det er forståelig om man kjenner deg. Er det da greit at du står frem med fult navn også? Hvis ja, så setter jeg pris på det. Det er nok av feige folk som ikke tør å stå frem med egne meninger, og kun slenger meldinger når man er, eller tror man er, anonym. Veldig mange lesere av denne bloggen har spurt meg hvem du er. Så dersom det er OK for deg så kommer jeg tilbake til et eget innlegg viet til "Speakern". Kun litt faktaopplysninger, din bakgrunn, dine verv, tidligere verv osv. Du skal også få mulighet til å kommentere, om du ønsker. Jeg har forresten nå endret fra "Mr Anonymous" til "Speakern" i teksten over, for å unngå forvirring.

Og du, Speakern, siden du ikke er klar over det selv: du har faktisk tatt til orde mot dette du ser på som tøv inntill flere ganger. Endel av det du har ytret finner du presentert nettopp her. Men du har også full anledning til å legge inn kommentarer her på chronicles.no, om du ønsker.


Til Henrik Nortug:
Du er en av de som virkelig forsvarer lisensen, og skrevet mye om lisenssaken på din twitterkonto. Under noen utrag fra starten av mai:

src: twitter

Saklig, sa du? (src: twitter)

Det er kun screenshots som er gjengitt. Kilde er alltid lenket inn. Ingen av meldingene er manipulerte. Ingen ord er fjernet. Jeg har kun gjengitt det du offentlig har publisert på twitter, eksakt slik du har skrevet det. Om du oppfatter deg selv som lite flatterende så er det vel du, og ikke jeg som kan gjøre noe med det?


Når det gjelder din arbeidsgiver, Löplabbet, så er du frontet som en av bloggerene på Löplabbet sine sider, nærmere bestemt her. I tillegg er du ansatt i den butikken der hvor jeg frem til nå har lagt igjen mest penger ved kjøp av løpeutstyr her i landet, Löplabbet i Pilestredet. Du bruker videre din egen twitter-konto til å markedsføre Löplabbet. Ta for eksempel følgende meldinger:

src: twitter
src: twitter

Om ikke meldingene over er reklame for din arbeidsgiver, Löplabbet, så vet ikke jeg hva man skal kalle det. Scroller man litt på siden din finner man denne meldingen:

src: twitter

Så om du, Henrik Nortug, synes det er rart at jeg blander inn Löplabbet i denne sammenheng, bør du kanskje gå litt i deg selv.

Én og samme person? Når ble det hevdet? Men flott at du finner bloggen underholdene. Takk!

MortenVelde.com's Blog Award 2013.

På Facebook kjøres debatten:
Det har ikke vært helt stille på Facebook heller. Under er et eksempel.


Og mitt svar til dette finner man her.

Ting skjer på Twitter også:
Jeg er definitivt ikke velkommen på en friidrettsbane, lenger. Men heller ikke på Löplabbet.


Dette med de 2500 kronene ble litt i overkant vanskelig for mange ( src: twitter ).

Mellomdistanseløper Henrik Nordtug fra Löplabbet har også engasjert seg i kampen.

Au... avslørt som egoist. Forresten, takk for et nytt go' ord til samlingen, Henrik (src: twitter).

Preventivt tiltak for egen sikkerhet? Forebygge sikkerhet? Javel, ja. Og folk dør som fluer, spesielt disse mosjonistene (src: twitter)!

Det var en flott idé (src: twitter)!

Löplabbet, stedet man er for lisens, og mot (egoistiske) mosjonister?

Tullebloggene? Sette seg inn i saken, kanskje et poeng? (src: twitter)

Protestpulje? Fikk aldri noe svar på spørsmålet (src: twitter). 


Boikott
Forbundet reagerer kraftig, og skyter med kanoner. Oppførsel som lett kan oppfattes som "italiensk (u)kultur" (kilde: chronicles.no). Hvorfor reagerer Forbundet slik? Det er lett å skjønne; alt dreier seg om penger!

Som løper (OK, mosjonsløper) så er noe av det mest effektive jeg kan gjøre å boikotte de arrangementene hvor "mosjonslisensen" blir innført. Det er synd at dette også rammer klubbene. Men dette er en viktig sak, og noen må reagere om det skal skje noe.  Lisensen Forbundet innfører hever terskelen for å bli med i løp. De personene Forbundet rammer hardest er de som kun er med på noen få løp hvert år, samt de som aldri har vært med, men som vurderer det. Men også klubbene blir hardt rammet av Forbundet. For NFIF-klubbene er det mye værre å gjøre noe, ovenfor dem så har Forbundet direkte pressmidler. Og vi har lært at Forbundet bruker de midlene de har til rådighet.

Så jeg oppfordrer alle som planlegger å løpe konkurranser i 2014 til å sette seg inn i denne saken, og gjøre seg opp en mening. Forbundet sitt svar på siste dagers kritikk finner dere her, med kommentarene under så kan det være et fint sted å starte. Under følger en oversikt over andre innlegg på Internett rundt dette temaet.


Protestpulje
OK, det finnes et alternativ til boikott som bør vurderes. Men da må arrangørklubbene samarbeide.

- Man kontakter klubben som arrangerer løpet og spør om man kan løpe i løypa uten startnummer, og uten tidtagning, får ingen medalje, t-skjorte eller hva det nå skulle være.
- Man får man sin egen startpulje, helt til slutt, etter alle andre.
- Man betaler arrangørklubben for dette, vanlig pris UTEN lisensen.
- I tillegg, om man blir en gjeng, så løper man med "#lisenskrigen" t-skjorte (f.eks).

Denne aksjonsformen er også nevnt av Håvard Hansen.

Sentrumsløpet, Råskinnet og Holmenkollstafetten ble kontaktet og spurt om de ville åpne for dette. Kommenter gjerne dette her. Ingen av arrangørene valgte å svare på henvendelsen.


Lenker

Løpere om lisensen

chronicles.no
Boycott Sentrumsløpet 2014
Call for Boycott, Uncensored

hverdagsmosjonist
Who died and made you king? Et betimelig spørsmål til NFIF
Er dette greit NFIF?

fysioterapeuten.no
Maner til boikott av norske mosjonsløp

lopeguri.blogspot.com
Lisensskandalen


aftenbladet.no - Hva vil du vite om 3-sjøersløpet?


Sportsklubber m.m. om lisensen

blodsmak.no
Interessant om lisenser, Norges Friidrettsforbund, Kondis, sensur og boikottNyhetssteder o.l. om lisensen

kondis.no
Kondis-artikkel (maner til boikott)
facebook
Blodsmak - innlegg
Team Includia - innlegg

twitter
@blodsmak_no
@hverdagsmosjon
Se også hashtag #lisenskrigen


Changelog
Dette innlegget holdes løpende oppdatert, etterhvert som ny relatert informasjon dukker opp. Tips gjerne, ved å skrive kommentar. Under er oversikt over endringer gjort, i ekte nerdestil.

---
20131029 @ 12:10 : ny lenke, fysioterapeuten.no.
20131029 @ 12:30 : debatten fortsetter i gjesteboken til Morten Velde. tre nye kommentarer (screenshots) lagt til over.
20131029 @ 16:00 : ny lenke, lopeguri.blogspot.com.
20131030 @ 09:30 : ny lenke, twitter, @hverdagsmosjon.
20131030 @ 15:20 : ny lenke, facebook, team includia.
20131030 @ 21:20 : ny lenke, kondis, fysioterapeuten oppsummerer.
20131031 @ 18:00 : screen shots, gla' ord fra twitter, lagt til.
20131101 @ 01:00 : ny lenke, sportsmanden.no.
20131101 @ 10:45 : ny lenke, twitter, hashtag #lisenskrigen.
20131101 @ 10:45 : ny lenke, kondis, Kystløpet.
20131101 @ 11:50 : ny aksjonsform, "protestpulje".
20131101 @ 14:25 : screenshot fra facebook.
20131104 @ 11:50 : ny lenke, kondis presidenten hardt ut.
20131104 @ 11:50 : ny lenke, 5-over.com.
20131104 @ 11:50 : ny lenke, aftenbladet.no.
20131104 @ 11:50 : to nye lenker, hverdagsmosjonist.
20131104 @ 21:40 : ny lenke, kondis, 150 underskrifter.
20131105 @ 21:05 : ny lenke, ringsport.no.
20131105 @ 21:05 : ny lenke, kondis, nfif tar til motmæle.
20131105 @ 22:30 : nye screenshots fra morten veldes gjestebok, svar til speakern og henrik nortug.
20131106 @ 15:10 : ny lenke, beintfram, svar eller ikke svar?
20131106 @ 23:30 : ny lenke, kondis, sentrumsløpet gal skyteskive.
---

21 comments:

 1. Skal si det haglet med superlativer her Frode! Jeg er ikke akkurat videre imponert over de stakkarene som (beklager språkbruken min!!) driter seg loddrett ut og avslører sin egen inkompetanse og uvitenhet i denne saken - triste greier!! Og så sier de at DU ikke har gjort hjemmeleksa? Helt utrolig!

  Disse "velformulerte karene" her får i alle fall ikke meg til å skifte mening i saken ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, mye go' ord å få her. Ting blir gjerne enklere når man får satt folk i bås. Den prkåtselvforherligendeåndsvakmosjonstbåsen ble det på meg.

   Delete
 2. Et veldig godt og sentralt poeng i denne saken, flott poengtert av Kjell Vigestad ( http://www.kondis.no/nfif-med-svar-paa-lisenskritikken.5328741-127676.html ) og Hverdagsmosjonis ( http://hverdagsmosjonist.blogspot.com/2013/10/who-died-and-made-you-king-et-betimelig.html ) er at NFIF nå pålegger en lisens til personer som ikke er medlemmer av NFIF. Det er ganske speisielt at de faktisk får seg til å gjøre noe slik.

  Litt for mange av motdebatantene henger seg opp i hva en årslisens koster, og ser ut til å ha problemer med å se hele bildet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja - og noen av disse motdebatantene er også baneløpere - løpere som allerede er medlem i en NFIF tilknyttet klubb - som ikke forstår at der er et vesentlig stort skille mellom deres situasjon og en mosjonist!

   Delete
 3. Det er prinsippet her som er så galt. Det ser ut til at man ønsker å tvinge med seg en gruppe mennesker man ikke har noe tilbud til, kun for å øke inntekten til andre deler av organisasjonen. Vi som løper mye ville nok ikke tenkt så voldsomt over de ekstra kronene vi må ut med i året for å delta i de forskjellige løpene, men jeg tror nok samtidig at pengene OGSÅ bidrar til en veldig unødvendig, fordyrende og kompliserende terskel for de som ikke er like ihuga som oss. Det finnes tross alt grenser for hva folk er villige til å betale for å få lov til å løpe 5, 10, 21 og 42 kilometer. Velger nå mosjonister å ikke melde seg på løp/færre løp på grunn av prisen så må det vel kunne sies at forbundet har bidratt til det stikk motsatte av det som burde være blant deres formål. Det er ekstra trist at lisensen kommer akkurat når en løpebølge sveiper over landet. Det blir så tydelig hva som egentlig ligger bak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Prinsippet er veldig galt, og årsaken til at Forbundet gjør dette er veldig tydelig. Forbundet tenker kun på å skaffe penger til seg selv, og overhode ikke på at det de gjør er veldig negativt på et samfunnsøkonomisk plan. Forbundet burde ønske å få flere mosjonister til å løpe. Når flere begynner å løpe så vil medlemstallet i aktive klubber også øke. Dette vil føre til mer penger til klubber, breddeidrett og toppidrett. Det Forbundet gjør er (nesten) det stikk motsatte, da det blir mindre til klubbene, mindre til breddeidretten, og det kun dem selv og toppidretten som vil få økte midler. Men det er kortsiktig, og på lang sikt vil også toppidretten rammes, tror jeg.

   Eksempel:
   - En høstkveld i 2008 slang jeg meg med på at arrangement som heter Sognsvann Rundt Medsols (SRM). Dette var mitt første løp noen gang. Terskelen for å være med var utrolig lav, og prisen var kun 40 kr.
   - Denne opplevelsen var kjempepositiv, og i 2009 løp jeg nesten samtlige SRM-konkurranser (SRM er for de som ikke kjenner løpet et karuselløp, med start hver onsdag fra og med april til november). Karusellen var (og er fortsatt) veldig billig. Enkelt. Lav terskel.
   - Jeg begynte å bli skikkelig hekta på løping, og høsten 2009 ble jeg med på mitt første store arrangement. Halvmaraton under Oslo Maraton.
   - I 2010 så begynte jeg å løpe med idrettsklubben Sk Vidar. En flott klubb, hvor jeg traff mange fantastiske folk (saksinfo: overgang til Blodsmak Sk i 2012). Jeg ble med på flere og flere konkurranser.
   - I 2011 ble det over 50 konkurranser, inkludert mitt første baneløp (selv om jeg ikke hadde stort der å gjøre, og ble bedt om å forlate stadion før start. saksinfo: vaktmester trodde jeg hadde forvillet meg inn på banen, og ikke skulle løpe. jeg gled ikke "helt" inn i banemiljøet.).
   - I 2012 ble det også flere en 50 konkurranser, og 3 baneløp (100m, 200m og 400m).
   - I 2013 nærmer jeg meg også 50 konkurranser.

   En ting kan jeg si med sikkerhet: Om det ikke hadde vært enkelt, og billig, for meg å delta i min første konkurranse, så tviler jeg VELDIG sterkt på at jeg hadde begynt med løping i det hele tatt. Forbundet sine handlinger stopper mosjonister, og det vitner ikke om noe annet enn enorm grådighet.

   Delete
  2. Jeg støtter deg fullt ut, Frode. Et av hovedpoengene er at løping bør være et lavterskel tilbud, som bør være lett for alle å få delta på. Det er forkastelig at pengene skal gå til Friidrettsforbundet, som ønsker å utnytte mosjonister og andre fordi de ikke er tilknyttet en klubb. Et annet poeng: Er det riktig at vi som løper terreng i skogen, og motbakkeløp, skal subsidiere baneløpere og eliten i idrettsforbundets regi med midler? Stort gjort av deg å ta dette opp i det offentlige rom. Håper så mange som mulig støtter opp om boikotten av lisensløp.

   Delete
  3. Og tusen takk til Team Includia for massiv støtte!

   Delete
 4. Har lagt inn en kommentar på kondis-siden du lenker til. Oppfordrer alle andre til å gjøre det også!

  ReplyDelete
 5. Hei Frode,
  i lunsjpausen gjorde jeg litt "arkivlesing" og kom over bla artikkelen om Pinås og Holmestrand Maraton (http://www.nettavisen.no/nyheter/article3612356.ece).
  Der skrives det om e-posten Pinås fikk fra kretsleder i Vestfold Friidrettskrets, der han sier bla at "...MARATON er en friidrettsøvelse. I praksis betyr dette at et idrettslag som er medlem som av Vestfold Friidrettskrets må stå som arrangør av tiltaket og arrangementet skal være registrert i Norsk friidretts terminliste ...".
  Hva om arrangementet hadde vært på 42.5km, og derfor ikke MARATON, eller annen distanse som er per definisjon "friidrettsøvelse"?
  Ville dette ha noe å si i fohold til "plikten" til å følge NIF`s lovverk (§ 14-2 "Rettigheter til og samarbeid om idrettsarrangement")?

  ReplyDelete
 6. Luca, dette går mer på at forbundet mener at de har eierskap til alle løp, det være seg på eller utenfor bane. Og det har de jo ikke - så lenge arrangementet kjøres av klubber/ arrangører som ikke er medlem av forbundet! Det var dette de feilberegnet kraftig i forhold til Thomas Pinås.

  ReplyDelete
 7. Tusen takk for forklaring Tim. Jeg misforstod nok det jeg leste. Dumt at artikler, lover og regler i Norge ikke skrives på italiensk... Takk igjen!
  Luca

  ReplyDelete
 8. Takk til Luca for spørsmål og til Tim for svar.

  ReplyDelete
 9. Fascinerende. Jeg vet veldig lite som denne saken, men de vil altså tvinge folk til å kjøpe en slags ekstra forsikring? Virker ganske unødvendig. Kanskje jeg bare skal holde meg til orienteringsløp neste år...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ane Rose, fint navn.

   For en kort og saklig fremstilling av "lisensskandalen", se: http://fysioterapeuten.no/Aktuelt/Nyheter/Maner-til-boikott-av-norske-mosjonsloep
   Og når det gjelder orientering så ser jeg at lisens er et hett tema der også: http://www.opn.no/heller-ikke-kadaverloepet-er-med-i-eventor.5325572-122786.html

   Delete
 10. Bra jobba! Som nevnt tidligere: Blodsmak Sportsklubb blir gjerne med og arrangerer et lisensfritt løp! Se også Twitter-hashtaggen #lisenskrigen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takker så mye. Supert at Blodsmak Sportsklubb, med rundt 400 medlemer, kan stå som arrangør for et 100% lisensfritt løp. Vi snakkes nærmere om dette.

   Flott hashtag, #lisenskrigen skal brukes fra nå av.

   Delete
 11. http://www.aftenbladet.no/sport/sprek/Hva-vil-du-vite-om-3-sjoerslopet-3284906.html

  Også klubbene ønsker lisensen fjernet.

  ReplyDelete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.