Sunday, 27 October 2013

Call for Boycott, Uncensored


This is the Censorship Case
- On the 17th of October the post "Boycott Sentrumsløpet 2014" is published on chronicles.no.
- Friday morning, on the 25th of October Kondis publishes the article "Maner til boikott av ”lisensløp”" on kondis.no, about the chronicles.no post, and the responses it has got.
- Within a short period of time the Kondis article gets picked up by Norwegian Athletics Association / Norsk Friidrettsforbund (NFIF) and BUL IL.
- NFIF and BUL IL reacts immediately.
- General secretary of NFIF, Kjetil Hildeskor, calls Kondis and demands that the Kondis article is deleted.
- BUL IL calls Kondis and wants the article removed, or changed, to bear no association with Sentrumsløpet.
- Due to what is "discussed" on the phone with NFIF and BUL IL chief editor at Kondis, Marianne Røhme, makes substantial changes to the article.

For more information read the comments on the original chronicles.no post.


The Original Version
Below is the second version of the Kondis article, the only difference in between the original and the second version is that the following text was added:
"For meg er det ikke noe alternativ med årslisens da jeg er medlem av en klubb, Blodsmak Sportsklubb, som prøvde å melde seg inn i Norges Friidrettsforbund, men ble nektet medlemsskap på grunn av navnet."

This version was written and published by Kondis journalist and editor Runar Gilberg. It was this version where I proof-read my own quotes.The Censored (Current) Version
And here is the new version, where my statements has been altered, and all direct references to the source chronicles.no has been removed. There has also been added some bullet points, titled "Dette er lisenssaken", at the bottom of the page (not in this screenshot).List of Changes
For a detailed view of the changes that was done in between the version, please check this page. Red symbolises text that has been removed. Green, text that has been added.

The headings "En løgn" and "Lisensfritt løp" were removed:


The word "løgn" was changed with "påstand":

References to Klevstul Chronicles were removed:

Quotes from the original post on Chronicles were removed:

Information that Sentrumsløpet was the first race to implement the new fee on running was removed:

Link to related post, which the Kondis article is all about, was removed, along with the name of the source:


One Word
Some use two words to describe what has happened here: "own decision".
I use one word: censorship!

12 comments:

 1. Det er trist å se at Kondis driver med sensur, og jeg synes Røhmes forklaring er langt fra tilfredsstillende. Om hovedproblemet var redsel om å "bli straffet i henhold til Straffelovens bestemmelser", kunne man velge å publisere en "mildere" artikkel på Kondis, for å så henvise til Klevstuls eget blogginnlegg, der Klevstul selv kunne ta ansvar for egne meninger. Det som jeg synes er skuffende, og urovekkende, er at uttalelser blir "redigerte" (les sensurerte) med bakgrunnen i telefonsamtaler med personer med en eller annen form for makt.

  Jeg kan ikke lisenssaken godt nok for å uttale meg, men min erfaring er at ofte mye av midlene som samles inn (i utgangspunktet for gode saker) forlater aldri organisasjonene/ forbund/ klubber, og går til dekking av administrasjonskostnader, møter og beslutningsprosesser. Når det er sagt er det ikke sikker at jeg skal boikotte absolutt alle løp som innfører lisens, dette skal jeg vurdere når jeg har lest mer og skjønt detaljene.

  På dette tidspunktet er mitt fokus flyttet bort fra "lisenssak" fordi jeg er mer bekymret over maktmisbruket saken har opplyst (Pinås, Klevstul, Kondis... flere?). Enda verre er tanken at få gidder å snakke høyt når det opplever, direkte eller indirekte, maktmisbruket.
  Som italiener er jeg vant til slike metoder fra mitt eget land, jeg har opplevd dette selv og jeg blir stadig minnet om "italiensk (u)kultur" fra de jeg møter, både i Norge og i utlandet. Ofte er "oppfølgingskommentar" at det må være befriende å bo i Norge, der slike ting ikke skjer... Eller?...

  Etter 12 år i Norge har jeg ennå ikke skjønt om nordmenns naivitet er en "verdi" eller en "uvane", men faktum er at det blir utfordret i større grad hver eneste dag.
  Og kanskje må denne innstillingen revurderes.

  Jeg velger å leve etter mine prinsipper; Kondis mister en medlem i 2014, BUL IL mister en deltager.
  Dette er den eneste makten JEG har.

  Takk til Frode for engasjementet han viser!
  Luca Roncoroni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk for din støtte, Luca. Veldig bra skrevet.

   Delete
 2. Hei, først vil jeg si at jeg støtter boikotten din, og at jeg gjerne stiller på boikottløp. Jeg tror dessverre at dersom lisensen får stå slik det er i dag vil det ikke gå mange årene før beløpet er mye høyere. Og jeg tror ikke et ord på at de pengene kommer mosjonsidretten til gode. De pengene blir nok hos forbundet, akkurat som de gjør hos sykkelforbundet. Men jeg er redd for at saken allerede er tapt, vedtaket er fattet og de vil neppe gå tilbake på det. Det som er merkelig er at BUL virker å ta stilling for dette nå, skulle tro de ønsket å markere motstand mot forbundet både for dette og ikke minst for eventuelle tapte inntekter til Rock n Roll-tullet. Kanskje litt konspiratorisk, men det virker nesten som om de har blitt lovt en bit av kaka.

  Når det gjelder sensuren er det naturligvis trist, men ikke veldig overraskende. Kondis har vist tidligere, blant annet ved å flere ganger trykke rene pressemeldinger fra produsenter som artikler på sine sider, at de ikke er mest opptatt av redaktørplakaten. Om det er riktig at det er Røhme som har gjort dette er det trist, hun er utdannet journalist og burde vite bedre enn å redigere direkte sitater, det er ikke bare sensur, men også direkte juks. Det å vri et sitat fra et intervjuobjekt slik at det passer bedre med storyen er noe journalister ofte blir kritisert for, men dette mener jeg er verre. Her jukses det med sitater for å tekkes en annonsør. For oss som lesere betyr det dessverre at vi ikke kan stole på det som skrives på kondis.no eller i bladet, vi vet aldri om meningene som kommer fram er betalt for.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for din støtte, og ønske om deltagelse i et alternativt løp, Vidar. Velkommen skal du være.

   Jeg har selv oppfattet Kondis til å være opptatt av redaktørplakaten. Sitatendringer her mener jeg er gjort på grunn av press, for å unngå bråk. Jeg tror ikke noe er endret i frykt for å miste annonsekroner. Og Kondis er et blad, og organ, som jeg kjenner ganske godt.

   Denne saken synes jeg er veldig uheldig. Men dette er nok unntaket, og ikke regelen.

   Delete
 3. Er det ærekrenkende å sitere noen på at de hevder andre lyver?

  Jeg gjorde et lite søk på aftenposten.no:
  http://www.aftenposten.no/sok/?query=l%C3%B8gn

  Se eksempler på saker som omhandler påstander om løgn, og det å lyve:
  - - - - - - - - -

  - Hun er full av løgn når hun torsdag skaper en spin–løgnhistorie om at den eneste årsaken til at Henrik Sass Larsen ikke kunne bli minister i Danmark er at han én gang har drukket en kopp kaffe med et medlem av en MC–klubb i Køge på en offentlig kafé, sa Espesen til danske medier den gang.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Her-er-skjelett-historiene-Erna-Solberg-frykter-7345570.html

  - Rudolfsen sier at han selv vurderer politianmeldelse mot dem som nå anmelder ham. Han mener de sprer løgn og usannheter om hans virksomhet.
  http://www.aftenposten.no/okonomi/Mannen-bak-tomterno-anmeldes-av-mer-enn-20-kunder-7346694.html

  - Dette beviser med all tydelighet at USAs forsikringer om at de ikke er fiendtlig innstilt til Nord-Korea, er ren og skjær løgn, sier en militær talsmann i Pyongyang til det statlige nyhetsbyrået KCNA.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Nord-Korea-truer-USA-med-fryktelig-katastrofe-7332656.html

  - Politikerne må slutte å lyve!
  http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Politikerne-ma-slutte-a-lyve-7220138.html

  - Gerhard Schröder anklaget likefrem Merkel for å lyve for folket om hvor mye redningsaksjonen for Hellas vil koste tyskerne.
  http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/En-euro-bombe-i-tysk-valgkamp-7288459.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nok et eksempel på at det å anklage noen for å lyve til stadighet skjer i pressen. Og denne påstanden er fra Forbundet selv:

   - Det vil jeg påstå er løgn. Maraton er en meget viktig del av friidretten, og vi ønsker at flere norske skal kvalifisere seg til internasjonale mesterskap. Men kravene må være i samsvar med kravene i andre øvelser, sier Nilsen.
   http://redir.opoint.com/?key=lhKPcNHcYAdI0rtEW0rn

   Delete
 4. Begrepet "bastard" kan virke på kanten, men er langtifra uvanelig språkbruk på engelsk. Min artikkel er skrevet på engelsk, og det blir feil om man oversetter "greedy bastards" med "grådige bastarder". Jeg vil også hevde at oversettelsen "grådige drittsekker" virker _langt_ sterkere på norsk, enn "greedy bastards" gjør på engelsk.

  Det vil derfor overraske meg stort om det å kalle en organisasjon for "greedy bastards" vil kunne dømmes som ærekrenkende.

  - - - - - - - - - - - - - - - -
  Først et søk på aftenposten.no, selv om dette blir helt feil:
  http://www.aftenposten.no/sok/?query=bastard

  Eksempler:
  - - - - - - -

  - Om noen institusjon mister makt, så er det Kommisjonen, EUs utøvende organ, utskjelt som en udemokratisk, overnasjonal bastard.
  http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/EU-far-mer-fart-og-bedre-bremser-6342139.html

  - Så kall ham "fet bastard" neste gang og ikke si noe om hudfargen. Når vi har en overarbeidet politistyrke og et overarbeidet rettsvesen, så lurer man på hvorfor vi sitter her og diskuterer én setning, sa Darlow.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Kall-ham-fet-bastard-men-unnga-rasisme-6444376.html

  - Selv mener Siv Jensen at hun er en bastard. En krysning mellom katt og hund - selvstendig og sosial.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Wondergirl-6306334.html

  - En bastard av et innlegg og en pasning fra Petter Rudis fot ute på venstrekanten havnet hos Olsen på streken.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/Uavgjort-som-utgjort-for-begge-6528906.html

  - "Bastard" var riktignok skjellsordet som ble David Beckham til del da han bommet på straffe.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/sport/Hvordan-kunne-Gerrard-forare-den-gavepakken-6522527.html
  - - - - - - - - - - - - - - - -


  - - - - - - - - - - - - - - - -
  Så et søk på The New York Times, som gir et riktig inntrykk av bruk
  http://query.nytimes.com/search/sitesearch/?#/greedy+bastard/since1851/allresults/1/

  Eksempler:
  - - - - - - -

  - “This guy’s a greedy bastard.”
  http://www.nytimes.com/2013/08/25/arts/television/jimmy-fallon-snl-audition-interview.html?_r=0

  - Wyoming's starting position, Fox said, can be summarized as: "All those greedy bastards downriver want to take our water."
  http://www.nytimes.com/gwire/2011/01/07/07greenwire-high-court-takes-up-interstate-river-battle-33708.html

  - “The blitzkrieg… that shut down their shows and is now shutting down their films is what’s eventually going to get us a new contract that we can live with, so the greedy bastards won’t be ripping us off in the 21st century,” he said.
  http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2007/11/27/rally-for-writers-draws-the-curious-and-the-media-hungry/

  - Turns out, he had a good reason. Apparently, he is a greedy bastard.
  http://laughlines.blogs.nytimes.com/2008/10/07/a-little-sex-appeal/
  - - - - - - - - - - - - - - - -

  ReplyDelete
 5. Jeg må få støtte deg her - og mange takk for at du tar opp igjen noe som forbundet ønsker at vi alle glemmer å tenke på..
  Litt travelt hittil, men har i det minste fått skrevet en foreløpig kommentar:
  http://beintfram.wordpress.com/2013/10/28/lisensskandalen-til-norges-friidrettsforbund-en-forelopig-forhapentligvis-ikke-siste-kommentar/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk til deg også, Espen. Og flott kommentar som du har skrevet. Mange gode spørsmål der!

   Delete
 6. Du har min fulle støtte, Frode.

  Som kroniker med lav inntekt (trygd) har jeg godt av å bevege meg og sette mål som for eksempel å delta på store løp. Det er også samfunnsøkonomisk at det er en lav terskel for sånne som meg å delta. Jeg synes at prisene for å delta er høye nok fra før, så dette ekskluderende vedtaket fra NFIF kommer kanskje til å sette en stopper for min deltakelse fremover.

  Sånn ellers kunne jeg tenkt meg at pensjonister og uføre får halv pris på løp slik de får på offentlig transport og underholdning. Jeg driver en løpegruppe hvor en del er uføre eller arbeidsledige av forskjellige årsaker. Her er det noen som knapt har råd til det mest elementære som treningstøy, transport, mer mat og så videre. Høye priser på løp gjør det vanskelig å motivere seg til å trene til noe bestemt, så en ytterligere prisøkning i form av lisens er helt bak mål.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk, Knut.

   Ja, NFIF gjør det vanskeligere for mange å delta i løp med den nye mosjonslisensen. Vi får lete etter alternative løp sammen. Halv pris for pensjonister og uføre var ingen dum idé. Bra forslag, som kanskje noen snapper opp her?

   Delete
 7. Det Knut skriver er jo noe av det viktigste her : muligheten til å delta! Veldig bra skrevet Knut!

  ReplyDelete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.