Thursday, 17 October 2013

Boycott Sentrumsløpet 2014


Just to make it clear:

I WON'T DO SENTRUMSLØPET 2014 !

, despite it being a race I have done in 2010, 2011 and 2012 (I signed up and paid for 2013 as well, but got injured).

Norsk Friidrettsforbund / Norwegian Athletics Association.

The reason why I won't do this race in 2014 is due to the greedy bastards at the Norwegian Athletics Association (Norges Friidrettsforbund / NFIF) who has introduced a tax on running, and BUL IL who has given in and implemented this tax for Sentrumsløpet.

src.

Since 2009 I've done more than 150 races. In 2014 I might not many at all, as I'm not interested in sponsoring NFIF more than I already do through paying my normal tax.

src.

Make a Statement!
Sentrumsløpet is the first race to give in and add the licence on running. If you don't agree on having to pay a licence to run, then stand up, make a statement.
DO NOT SIGN UP FOR SENTRUMSLØPET 2014!

And yes, this issue has made me annoyed for a while, yes a few times.

[UPDATE: 13.10.27]
This was originally posted on "10/17/13 11:59PM", however, due to demand the publish date was changed till today's date, so that this post will show up at the top. The post will be moved back to the original date later on.

[UPDATE: 13.11.07]
The post is moved back, from 25th of October 7am to it's original publish date.

125 comments:

 1. hmmm... ikke lett å være løpsarrangør. Straffen treffer vel feil... det er vel NFIF du vil boikotte og ikke arrangørklubben. Tror ikke arrangøren heller er glad for lisensen, men skal de da heller la være å løpene vi vil løpe? Nei - som løpsarrangør liker jeg ikke boikotten hvis den også skal ramme oss andre som følger regelverket vi er pålagt. Det er ikke så enkelt som å melde klubben ut av NFIF, da straffes egne medlemmer som vil løpe mesterskap.

  ReplyDelete
 2. Arrangørklubbene kan stille til motmæle og jobbe for å oppheve det vedtatte lisensvedtaket - hvilket de IKKE gjør!! Hvis de gidder så kan de jobbe for et flertall i tinget å få vedtaket fjerna!Klubbene har således et ansvar de også - selv om jeg i utgangspunktet er helt enig i at det ikke er klubbene som så dan som fortjener straffen. Spørsmålet er bare: hva kan vi som løpere gjøre for å vise vår vrede? Vi kan kun boikotte arrangementene for på den måten å tvinge klubbene til å reagere! Slik ser jeg det. Så JEG støtter Frode 110% og er bare så fornøyd med at NOEN viser litt ryggrad her! Takk Frod! Sist uke stilte jeg nøyaktig samme spørsmålet: "hva om løperene boikotter?" og svaret jeg fikk var i gata: "det er idealistisk tenkt Silja - men slike idealister finnes ikke lenger". Å JODA, VI FINNES!! Og jeg kan fint mane til kamp jeg selv om det skulle vise seg at det kun skulle bli meg og Frode som står på barikadene ;-)

  Så tommel opp Frode! Du har min fulle støtte.

  ReplyDelete
 3. Jeg forstår godt reaksjonene og for så vidt boikottanken, men den kan føre til motløshet blant oss som arrangerer mindre løp og føler oss "tvunget" til dette. Klubbene "sov" før tinget i 2013, det er ikke nytt ting før i 2015. Jeg vil gjerne løpe mange løp også årene fram til det. Dette har ikke med manglende ryggrad å gjøre, men en unikt ønske om å løpe og arrangere løp - som går ut over irritasjonen avgiften skaper (for jeg er definitivt i mot avgiften jeg også dersom det skulle være tvil om det). Det er ikke de store løpene jeg er bekymret for her (de har ressurser til å takle dette og får tilstrekkelig med løpere likevel)... min bekymring er de mindre arrangementene der andelen "aktive" løpere er større. Eller er det bare de store løpene som skal boikottes?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg er veldig klar over at dette er en kompleks sak som i verste fall rammer veldig urettferdig - men at det skal medføre "motløshet" blir for meg litt for enkelt. Dette handler om ansvar - og det handler om å ta ansvar. At det ikke er lett for en liten klubb har jeg stor forståelse for men da får man som liten klubb ta ansvar og forsøke å få med seg de større klubbene som definitivt burde ta ansvar! Hvis det handler om et unikt ønske om å arrangere løp som du sier - ja da får man som arrangør (les: klubb!) stille opp og reagere når forbundet kommer med et utspill som dette. At klubbene "sov" i forkant - greit - men det betyr ikke at man skal fortsette å sove i timen i etterkant! Beskatningen var i utgangspunktet også høyere enn 40kr mener jeg å huske - så "noen" har da vittelig jobbet i etterkant og fått "noe" til å skje - om jeg ikke er feilinformert. Og dette kan dermed kun tolkes som at endringer skjer og endringer skjer kun når noen tar tak i problemet!

   Jeg ser kompleksiteten i saken og jeg mener ikke at det er riktig at klubbene skal måtte lide - men - hvis boikott (og dermed straff til klubbene) er det eneste middelet jeg som løper har for å mulig bli kvitt denne meningsløse skatten - ja så tar jeg det ansvaret!!

   Delete
 4. Enig. For meg blir det verken deltagelse i Sentrumsløpet eller andre løp der jeg må betale lisens. Håper mange følger i våres fotspor.

  ReplyDelete
 5. Veldig enig med det du, Silja, skriver her. Og takk for din støtte!

  Noe som ble nevnt tidligere er at alle NFIF-klubbene i prinsippet kunne "outsourcet" sine arrangementer til noen som står utenfor NFIF, på papiret, med en avtale om at overskudd skal betales tilbake til moderklubben. Med andre ord, det finnes nok en vei rundt dette vedtaket, om man som klubb virkelig ønsker å reagere mot mosjonslisensen.

  At klubbene ikke har gjort stort, så vidt meg bekjent, for å stoppe dette. Og at man ikke gjorde motstand før vedtaket ble banket i 2013 ("sov i timen") er også spesielt. Klubbene har sittet tause og sett på dette som har skjedd. "Qui tacet consentire videtur" (den som tier, synes å samtykke) er kjent sitat. Om man som klubb, også har så mye imot denne lisensen, burde man vitterlig protestere.

  Nå, siden klubbene ikke har protestert, da er det på tide at løpere som er imot denne avgiften, protesterer. OK, vi kunne ha meldt oss på Sentrumsløpet, og løpt med "Nei til NFIF, Ja til Fri Idrett" trøyer. Men da ville vi samtidig måtte betale mosjonslisensen til grådige NFIF. Ikke veldig sterk markering av motstand. Å boikotte løpene som innfører denne avgiften synes jeg derfor er på sin plass.

  Silja: Hva sier du til at vi drar igang et eget løp, samme dag som Sentrumsløpet? Kanskje det kun blir deg og meg, men kanskje vi også klarer å få med oss flere. Et løp helt uten noen lisensavgift til grådige NFIF.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg tenkte vi burde stått på sidelinja under Sentrumsløpet med "Nei til NFIF, Ja til Fri idrett" plakater men å dra igang et eget løp sammen dag - det er rett og slett bare å dra det et godt stykke lengre - og det er jo bare en kronjuvel av en ide Frode! ;-) Gratis løp med gratis saft attår? I am so in!!! :-) Kan hende det blir mye gratis saft på oss to men da blir vi ikke tørste med det første (jøss, det rimte jo!)!

   Delete
  2. Flott! Da begynner vi å planlegge "Fri idrett løpet 2014", eller hva det nå skal hete. Gratis saft mm. skal bli! Vi får mobilisere, og sørge for at løpet kommer på terminlista til Kondis. Om vi blir to, 10, eller flere, protesteres skal det.

   Delete
  3. * "Fri idrett-løpet", om man ikke skal orddele for mye.

   Delete
  4. Deal! Jeg har gått i "NEI til EF" (ja jeg vet - det var back in the old days...) tog en gang i min ungdom - vi var bare to stykker i det toget men vi fikk da oppmerksomhet fra lokalpressen om ikke annet :-)

   Delete
  5. Vi har en fin plan, synes jeg. Kanskje vi også får litt lokalpresseoppslag.

   Delete
  6. Før i tiden gikk jo Osloløpet over Ekeberg. Der er det ledig. Hva med et OVERSentrums løp? Er med!!

   Delete
  7. Veldig bra forslag, Tone Yvonne. "OverSentrum(s)Løpet", jeg liker den. Det er også en veldig fin trasé. Og med deg blir vi minst tre deltagere også.

   Delete
  8. At NFIF skal profittere på amatørene er et skittent triks. Det kan jo virke som vinklingen er litt annerledes nå enn da de prøvde å stoppe Holmestrand Maraton, og med tanke på medietrykket som var rundt den saken bør det være fullt mulig med spalteplass. Melder meg forøvrig på som fjerde deltager i OverSentrumsLøper (selv om pampene sikkert rimelig raskt vil døpe det om til OverLøper....), hadde vært gøy å løpe i den gamle Osloløp-traséen.

   Delete
  9. Ja, de er sleipe, disse pampene.

   Supert at du er med. Fire deltagere på så kort tid er veldig bra. Ekeberg er et flott sted for å løpe, om snøen har gått på gresslettene der oppe. Og det har den nok innen 26. april.

   Delete
  10. Det er fullt mulig at vi kan få med oss Ekebergjoggen som medarrangør eller støttespillere. Vi er løpeglade amatører, men flere har lang fartstid i å arrangere.

   Delete
  11. Flott tips. Det bør vi undersøke nærmere!

   Delete
  12. Detta är jag med på Frode, Silja m.fl. Väldigt bra och viktigt initiativ! Kan vi dra med en hel del folk från Blodsmak Sportsklubb?

   Delete
  13. Har aldri løpt sentrumsløpet, litt langt unna.. Men blir det et "protestløp", ja da fyller jeg bilen med løpeglade sørlendinger og stiller opp!!!!:)

   Delete
  14. Herlig - dette blir storveis ;-))))

   Delete
  15. Kjempemessig, Claes og Anonym. Ja, la oss sjekke med Blodsmakerene. En knall klubb utenfor NFIF, med over 300 medlemmer.

   Delete
  16. Støtter deg fullt og helt Klevstul. Jeg er med på Oversentrumsløpet!

   Delete
  17. Kjempebra Frode! Forstår ikke hvordan et forbund som (jeg trodde) har som formål å få folk i aktivitet kan opprette en så motstridende avgift. Det vil si, jeg ser jo at det handler om penger inn - en ku som kan melkes. At klubbene aksepterer at de, som medlemmer, blir pålagt det som må ses på som en ulempe i konkurransen om løpsdeltakerne er enda vanskeligere å forstå. Kommer sannsynligvis hjem fra Statene den dagen, men stiller veldig gjerne direkte på Oversentrumsløpet.

   Delete
  18. Tusen takk, Janicke. Velkommen skal du være, med eller uten "jet lag"!

   Delete
  19. Stiller på protestløp selv om jeg sannsynligvis fortsatt er skadet. :-)

   Delete
  20. Takk, Einar. Og god bedring!

   Delete
  21. Herlig når folk sier i fra! Jeg er med på løpet dere og jeg gleder meg! // Ellen

   Delete
 6. Forøvrig veldig enig i dette: "Nå, siden klubbene ikke har protestert, da er det på tide at løpere som er imot denne avgiften, protesterer." Det er slik jeg også tenker! Noen må ta ansvar og reagerer - og jeg kan fint melde meg til å være "noen" i denne saken!

  ReplyDelete
 7. Jeg er også med, både på boikott og gratis motløp! Dette er rett og slett for drøyt til å ikke gjøre noe.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så bra, Astrid. Da er vi fem stykker med deg!

   Delete
 8. Jeg vet at løypa er krevende og er bare mosjonist, men hvis dere bare venter på meg ved mål, blir jeg med jeg og.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selvsagt venter vi ved mål!! ;-)

   Delete
  2. Flott, Helen. Dette løpet skal være for alle (som ikke ønsker å betale mosjonsskatt). Vi skal selvfølgelig vente på alle deltagere. Og med deg blir vi hele seks stykker. Nå begynner det jo absolutt å lukte løp (svette?). Bra!

   Delete
  3. Jepp - tror arrangementskomiteen må ha et møte i nær fremtid for her lukter det løp ja ;-)

   Delete
  4. Ja, la oss ta et møte på dette etter endt SRM-sesong. Gleder meg til å være med å arrangere dette løpet.

   Delete
 9. Ble motivert av innlegget ditt Frode og knotet ned noe selv (stjal bildet ditt gjorde jeg også....) Spread the word: http://hverdagsmosjonist.blogspot.no/2013/10/er-dette-greit-nfif.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så bra. Dette liker jeg. Kjekt å se, og å lese. Jeg er, kanskje ikke overraskende, veldig enig i det du skriver!

   Delete
 10. Menmenmen - dumme meg har jo meldt meg på Sentrumsløpet! Banna og sverta over mosjonsavgiften (nå som jeg er vant til å skrive Mossjonistene, ser mosjon ut som en skrivefeil :P ), men meldte meg på samme dag som det åpnet.
  Hvis jeg IKKE løper, tjener de bare unødvendige cash på meg, men hvis alle skal være på OverSentrumsløpet, så vil jo jeg det også! Jeg stiller med vafler.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var leit at du var så tidlig ute med påmelding, Tone. Men du er mer enn hjertlig velkommen til å delta på det alternative løpet. Og vaflene dine er fantastisk gode, så om du kommer med dem blir mange glade! Kjekt om du også blir med. Kommer Stian også? Vi nærmer oss 10 stykk, ikke værst.

   Delete
  2. Stian drar der jeg drar - end of discussion. :oP Dette blir et bra løp! :D

   Delete
 11. Jeg er med på det alternative løpet, :-) Irriterer meg grønn over NFIF og lisensen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kjekt å høre. Velkommen, Ingunn!

   Delete
 12. Jeg er med på det alternative løpet. De snikene skal ikke få noen ekstra lisenskroner av meg for å løpe...

  ReplyDelete
 13. Jeg klarer ikke å se at lisensen er noe annet enn en melking av oss mosjonister. Jeg har også sagt hele tiden at jeg ikke kommer til å stille på ett eneste løp der det kreves inn lisens. Om jeg ikke fysisk er tilstede på det alternative løpet så vil jeg være der i tankene(10 km er så sabla kort). Støtter dette fullt ut og håper at så mange som mulig er med og boikotter NFIF.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk, Ragnar. Fint med støtte. Og om vi skulle finne på å tilby 10 x 10km så skal vi informere ((:

   Delete
 14. Jeg har aldri løpt S, er ikke så veldig glad i og løpe hverken på asfalt eller i kø. Hva med et løp der deltakerne får penger for å delta...?�� Skal ikke se bort ifra at jeg stiller og håper det irriterer "noen". Regner med at jeg har skyss...��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Velkommen, Terje. Kjekt om du også stiller, selv om det nok ikke blir delt ut noen penger til deltagerene.

   Delete
 15. Hva er egentlig problemet? I kondis snakker du om at du ikke har lyst til å betale 2500 i året for å delta på løpene du vil, men leser man reglene så vet man at du kun trenger å betale 375,- i året.

  Så, du har altså gjort deg opp en negativ mening om dette uten å ha forstått saken? Det er merkelig.

  Samtidig, skatten din går ikke til NFIF, det er tippemidlene som NFIF hovedsakelig får penger fra. Dette er IKKE skattepenger.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Her er det du som ikke forstår saken. Min klubb, Blodsmak Sportsklubb, ble nektet medlemskap i Idrettsforbundet og dermed NFIF. Så dermed er det ikke mulig for meg å innløse noen engangslisens.

   Delete
  2. Hei, Etter det jeg har forstått skal forbundet ha på plass en løsning for hvordan dette håndteres innen 1.1.14. Da må du ikke gå via Minidrett. Da skal alle kunne løse lisens til kr 375.

   Delete
  3. Som du ser av anonym sin melding over her, så er du ikke informert om saken. Merkelig å komme med feilaktige uttalelser på blogg og i Kondis når du ikke vet hva du snakker om.

   Delete
  4. Jeg skjønner du føler deg truffet. Husk at lite er anonymt på Internett, "Anonymous".

   Det er bra det jobbes med å få på plass en løsning for klubber utenfor NFIF. Takk for ny saksopplysning. Helt riktig, det var jeg ikke klar over. Og regnestykket på kondis.no blir dermed feil. Jeg skjønner også at du, i din posisjon, har interesse av å fremstille meg som om jeg ikke vet hva jeg prater om.

   Men jeg er overhode ikke interessert i å betale 375 kr i en engangslisens. Det vesentlige i denne saken er at grådige NFIF legger på en ekstralisens, og dermed gjør det dyrere for alle å løpe løp arrangert av NFIF-klubber. Barrieren for å delta i løp blir høyere. I tillegg så forsøker NFIF å skjule seg bak at de gjør dette for å hjelpe arrangørene. Har inntrykk av at de fleste, som kjenner til saken, skjønner at dette ikke er bakgrunnen for ekstralisensen.

   Delete
  5. Dessuten, regnestykket går over to år, så jeg måtte allikevel ha betalt 750 ekstra, for å delta i disse løpene. Så endel penger er det uansett snakk om, med engangslisens eller helårslisens.

   Delete
  6. Nok en saksopplysning. NFIF sendte ut informasjon om lisensen den 26. september i år. Viser da til "brosjyre lisens.pdf" og "Informasjon om lisens.pdf". Der står følgende: "Om helårslisens: Medlemmer av norske friidrettsklubber kan kjøpe årslisens og vil da være forsikret i samtlige friidrettsarrangement i Norge som er registrert i terminlisten og i andre land de deltar, inkludert mosjonsløp, kappgang, turmarsjer og motbakkeløp." Med andre ord står det ingenting der om at medlemmer i klubber utenfor NFIF kan løse årslisenser. Så dette kan se ut som helt fersk informasjon.

   Delete
  7. Helårslisensen var i utgangspunktet forbeholdt klubber under NFIF og begrensningen som lå i denne helårslisensen har derfor vært et av punktene som NFIF har fått kritikk for. Derfor mener jeg at å åpne opp for at alle kan løse inne helårslisens således kun kan anses som et strategisk smart trekk fra NFIFs side og er således kun reinspikka kynisme!!

   For vi må ikke glemme den psykologiske effekten som ligger her. Forbundet gikk først ut med en høyere priset lisens vel vitende om at lisensvedtaket kom til å skape protester – hvilket det også gjorde. Alle vet at etter en sterk storm med protester så stilner det alltid av og folk resignerer – de godtar! Så å senke beskatningen til 40kr etter at den første stormen hadde roet seg var derfor kun et strategisk smart trekk fra forbundets side – for ved å senke lisensen gav nemlig NFIF inntrykk av å ha gitt etter for våre protester. For resultatet av NFIFs trekk når de senket lisensen er at mannen i gata nå har resignert og sluttet å protestere – fordi nå tenker mannen i gata følgende: «lisensen var jo i utgangspunktet sagt å skulle være enda høyere så med tanke på hvor ille det var spådd så er kanskje 40kr noe vi bare får leve med». Altså en ren vinn-vinn situasjon for NFIF – de ble kvitt folkeopprøret samtidig som at de fikk beholde lisensen!

   Forbundet har altså handlet strategisk smart ved å spille på den psykologiske effekten her, og de er i ferd med å gjøre det samme trekke en gang til «ved å vurdere å åpne opp for alle å kunne løse inn lisens». NFIF kommer dermed til å tjene rått på den psykologiske effekten og kan nå bare sitte på gjerdet å vente til stormen atter har stilnet…
   Saken er at uansett hvordan du snur og vender på det så finnes det per i dag ingen argumenter for at denne lisensen har noe for seg, og den kan derfor KUN anses som en beskatning av mosjonistene. Så alle som tror at forbundet lar seg press til å høre på oss mosjonister – glem det! Dette har ingenting med at vi blir hørt å gjøre – dette er ren psykologi og strategi i praksis!

   Delete
  8. Det skulle stå: «ved å vurdere å åpne opp for alle å kunne løse inn HELÅRSlisens».

   Delete
  9. Bra skrevet, Silja.

   Og Ikke-så-veldig-Anonym kommer også med informasjon her, som er helt ny. Ikke engang NFIF sitt svar til Kondis ( http://www.kondis.no/nfif-med-svar-paa-lisenskritikken.5328741-127676.html ) inneholder denne informasjonen, om at klubber utenfor NFIF kan løse lisens. Det står heller ikke noe om dette på informasjonssiden om lisensen: http://www.friidrett.no/lisens .

   Selvfølgelig er dette et spill. Og NFIF bryr seg helt tydlig ikke om annet enn å "raske til seg mest mulig penger". Men om nok mosjonsløpere, arrangører og klubber står opp, og motarbeider grådighetskulturen deres, så tror jeg det kan hjelpe. Nei, NFIF kommer ikke til å bli mindre grådige. Men det finnes alternativer til å betale lisens, og alternativer som gjør at arrangører kan komme seg unna. NFIF har ikke eierskap til alt av idrett i Norge, selv om de selv hevder dette ( "Vi mener at som idrettsforbund så har vi eierskap til det som foregår av idrett i Norge." Kilde : http://www.nettavisen.no/nyheter/article3612356.ece.).

   Klubbene bryr NFIF seg heller ikke stort om, selv om propagandamaskineriet i NFIF forsøker å overbevise folk om noe annet. I stedet for å øke startavgifter kommer noen klubber til å beholde samme priser på løp i 2014. Det betyr mindre til klubbene. Løpere taper på dette og klubbene taper på dette.

   Delete
  10. Ja - det er betenkelig at denne informasjonen er så ny at den ikke har rukket å komme ut andre steder enn på din blogg - I DAG!

   Og ja, dette er et spill! Og Om NFIF er riktig så uheldig så ender dette spillet med at de skyter seg selv i foten for skal du melke kyr så forutsetter det at du har kyr å melke - og med det mener jeg: hvis du skal tjene penger på at mosjonister deltar i løp så forutsetter det at mosjonistene stiller på løp - innfører du da en skatt som oppfattes som totalt meningsløs og som fordyrer moroa - ja så risikerer du at folk ikke stiller --> ingen løpere, ingen penger!

   Delete
  11. Dessverre er det få som bryr seg, iallfall her på vestlandet. Jeg har alt stått over ett løp. I fjor deltok jeg på det meste med startnummer i Bergensregionen, i år blir det jammen stille :(

   Jeg liker det ikke, i sær ikke at det er klubbene det går ut over.. men jeg vet ingen annen måte å sende beskjed til NFIF at jeg er i mot at de skal skattelegge ikke-medlemmer og prakke på meg en forsikring jeg IKKE har bedt om, enn å boikotte løp. Arrangeres det et protestløp 28.april blir jeg gjerne med. Inviter meg gjerne på imcruel@gmail.com

   Delete
 16. Markakarusellen med Sturlahuset på Neperudjordet i Drammen som utgangpunkt og 3km, 5km, 7km, 9km og 12km på våren (før sommer'n) og 3km, 5km, 7km, 9km og 12km på høsten (eller etter sommer'n), er garantert lisensfritt. Mins det var 35 kr per løp (eller kanskje enda mindre), betalt ved oppmøte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I såfall 350 kr for 10 løp, de er dog på tirsdager, men det passer egentlig bra :-)

   Delete
  2. Kjekt å høre om lisensfrie løp. Takk!

   Delete
 17. Lisens har det alltid vært på mosjonsløp. Kr 6 har vi betalt i alle år. Så dette er ikke noe nytt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men med den nye ekstralisensen så blir avgiftsnivået nytt.

   Delete
 18. Herlig Ragnar! Vi kan jo alltids tilby deg å løpe 10x10Km om du vil altså - jeg kan fint servere drikke til deg underveis om det er en rundløype :-)

  ReplyDelete
 19. En ting er de pengene de skal ha, noe annet er hva vi skal få for de. En forsikring vi svært lite sansynelig trenger, en terminliste (som pr i dag er elendig), men det har vi jo allerede på kondis, svært bra også. Så skal vi få kvalitets arrangement, Så klubbene arrangerer pr i dag dårlige løp. Slik jeg ser det det de lover oss at vi skal få har vi allerede eller trenger ikke.
  Det som ligger til grunn er nok en avtale med de utenlandske arrangørene av Rock´n roll maraton om levering av tidtaker og påmeldingsløsninger og at de ikke kan få nok penger uten og melke oss mosjonister.
  Sign me in on the race 26 april.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for din støtte, Kåre. Ja, det er ikke vanskelig å gjennomskue NFIF, og se at de ikke skal gi tilbake noe som helst. Det de sier at de skal utvikle har vi allerede, som du påpeker. Og man trenger ingen lisens for å delta i noe løp. NFIF farer med løgn. Hadde de hatt litt integritet så hadde de innrømmet at dette dreier seg kun om en ting: mere penger i egen kasse.

   Delete
  2. Det dere egentlig diskuterer her er ikke noe nytt da det har vært en "lisens" tidligere på 6 kr, at dette øker vil kunne føre til mere penger til både forbund, krets og klubber som driver ( for de fleste) på dugnad. Dette vil kunne føre til at vi kan gjøre mindre kakebaking og lotterier for å skaffe penger til drift/ rekruttering av klubber og kretser, Er ikke dette positivt? Og når det gjelder årslisensen så er ikke dette noe nytt, da det har vært krav til innløsing av friidrettskortet tidligere. Det nye er at det kommer inn en forsikring, og skulle du være uheldig så virker det som en meget bra forsikring.

   Delete
  3. Startlisensen på 6 kr har vært der lenge, ja. Helt siden 80-tallet. Og er det ikke slik at vi kan takke Kondis og klubbene for at denne avgiften ikke ble høyere, da NFIF etter sigende foreslo en langt større avgift? Dette spillet er med andre ord ikke nytt for NFIF. Det som er interessant å se på er hva de mindre klubbene, og breddeidretten har fått igjen for denne seks-kroners-avgiften. Gjennom alle disse årene så har det jo blitt en pen sum. Har det ført til mindre kakebaking? Har det ført til utvikling av verktøy? Har NFIF hjulpet mange klubber med å arrangere løp? Og hva med de klubbene som ikke ønsker å øke avgiftene, grunnet den nye mosjonslisensen? De sitter igjen med et mindre overskudd når det kommer en faktura fra NFIF på lisensen. Er dette positivt? "Dette bil kunne føre til", "KUNNE føre til", det høres ikke ut som du er helt sikker.

   Delete
  4. På hvilken måte er friidrettskortet det samme som den nye lisensen? Det er ikke noe krav om friidrettskort for mosjonister som deltar i gateløp i dag.

   Delete
 20. SVAR TIL NFIF (http://www.kondis.no/nfif-med-svar-paa-lisenskritikken.5328741-127676.html)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Til info, under er mine svar til NFIF. Jeg velger å svare her, i stedet for å svare via Kondis, da jeg setter lite pris på sensur. Dagens Kondis-artikkel ( http://www.kondis.no/maner-til-boikott-av-lisensloep.5327702-127676.html ) ble endret flere ganger. Selv har jeg lagret de forskjellige versjonene. Dette tyder på at Kondis har blitt presset av NFIF, til å endre innholdet. Som Kondis-medlem er jeg uten tvil veldig skuffet over at Kondis lar seg true til sensur.

   Delete
  2. Årsaken til at saken på kondis.no ble endret, var for å sikre at vi lå innenfor Straffelovens bestemmelser om ærekrenkelser og innenfor pressens eget etiske regelverk. Hovedinnholdet i saken er den samme.
   Med vennlig hilsen
   ansvarlig redaktør kondis.no, Marianne Røhme

   Delete
  3. Takk for svar, Marianne.

   Hvilke deler av den orginale artikkelen var "ærekrenkende" og utenfor pressens etiske regelverk? Det hadde vært veldig interessant å vite.

   Jeg var sitert, og jeg hevdet, og hevder fortsatt at NFIF lyver. Siden det utsagnet ble fjernet, er det ærekrenkende å hevde at noen lyver?

   Er det å kalle en organisasjon grådige, eller nærmere bestemt "greedy bastards" ærekrenkende? Blir det for sterkt å sitere noen på det?

   Er det ærekrenkende å oppfordre folk til å ikke løpe Sentrumsløpet, siden min oppfordring også ble fjernet?

   Stemmer det ikke at Kondis ble kontaktet av NFIF ved Hildeskår, andre NFIF personer, og i tillegg personer fra BUL IL som krevde at dere skulle fjerne artikkelen helt fra kondis.no? Stemmer det ikke at disse truet dere med søksmål? Stemmer det ikke at dette førte til at Kondis da følte seg presset til å endre innholdet i artikkelen, til å endre mine utsagn, selv om det var JEG som var sitert, og ikke Kondis sine egne meninger?

   Jeg er ikke overrasket over at NFIF går frem på den måten de gjør, det var vi sett fra tidligere, i for eksempel Pinås-saken. Men jeg er skuffet over at Kondis lar seg sensurere.

   Delete
  4. Det å beskylde noen for å lyve eller kalle noen "greedy bastards" kan falle inn under straffelovens bestemmelser om ærekrenkelser. En publikasjon kan bli straffet for å bringe slike påstander, og en slipper ikke unna selv om en skriver beskyldningene som et sitat.

   Det er nok ikke ærekrenkende å oppfordre folk til å boikotte Sentrumsløpet. Det at du oppfordrer til en slik boikott, går fortsatt klart fram av artikkelen på kondis.no.

   Det er en sterk polarisering i debatten rundt lisensen. Vi var derfor klar over at vi ville få motstand da vi publiserte saken. Ingen kan imidlertid gå inn og sensurere oss. Det er redaktøren av kondis.no, dvs meg som ansvarlig redaktør og Heming Leira som webredaktør, som tar beslutninger om innholdet på kondis.no.

   Jeg vurderte saken der du manet til boikott av lisensløp som en svært aktuell og vesentlig nyhetssak for våre lesere/medlemmer. Derfor "trykte" vi den, og derfor står den fortsatt på kondis.no.

   Det er imidlertid viktig at de som blir utsatt for kritikk på kondis.no får anledning til å komme med en svar på kritikken. Dette tilbudet ble gitt. Derfor står det også et svar fra friidrettsforbundet på kondis.no i tilknytning til saken om deg. BUL har imidlertid valgt å ikke komme med noe svar ennå.

   Mvh Marianne

   Delete
  5. Takk for nok et svar, Marianne.

   Uttrykket "greedy bastards", og bildet av Hildeskor med undertittel "Mr GreedIsGood" kan jeg forstå virker provoserende, og på kanten. Jeg ønsket å provosere, effekten ble langt sterkere enn jeg hadde trodd. Jeg kunne skrevet "greedy NFIF" i stedet, og utelatt bildet av Hildeskor. Men bildet ble brukt da han som generalsekretær i NFIF fronter denne saken i media. Og som du påpeker, NFIF ble gitt anledning til å svare, noe som de også gjorde.

   Jeg tror du tar feil når du hevder at det å beskylde noen for løgn i denne sammenheng kan falle inn under straffelovens bestemmelser om ærekrenkelse.

   Dere burde også være klar over at det er meget tette bånd mellom BUL IL og NFIF, da Hildeskor for eksempel er tidligere daglig leder i BUL IL.

   Du svarte ikke på mitt spørsmål om Kondis ble presset, fra både BUL IL og NFIF ved Hildeskor, til å fjerne artikkelen. Du svarte ikke på mitt spørsmål om det ikke stemmer at Kondis ble truet med søksmål, om ikke artikkelen ble fjernet. Du svarte ikke på om det var på bakgrunn av dette presset at artikkelen ble endret.

   Om svaret på spørsmålene over er ja, så er det helt tydelig at Kondis ble satt under massivt press fra BUL IL og NFIF. Og på bakgrunn av dette presset endret artikkelen. Dette er per definisjon sensur. Jeg trodde at Kondis var et uavhengig organ, som virkelig kjempet for de sakene de under årsmøtet har flagget som viktige. Om Kondis gir etter, og lar seg styre av NFIF, vil det sende svært så uheldige signaler.

   Derfor gjentar jeg mine spørsmål, i forbindelsen med denne artikkelen:
   - Stemmer det at Kondis fikk henvendelser fra NFIF, ved Hildeskor?
   - Stemmer det at NFIF truet Kondis med søksmål om artikkelen ikke ble fjernet?
   - Stemmer det at Kondis ble kontaktet av BUL IL?
   - Stemmer det at BUL IL krevde å få artikkelen fjernet?
   - Stemmer det at artikkelen ble endret etter disse henvendelsene?

   Mvh. Frode.

   Delete
  6. Du har helt rett i at vi fikk en del henvendelser etter at artikkelen ble publisert, og at noen ønsket den fjernet, mens andre ønsket den endret. Vi fikk også klar melding fra et medlem som truet oss med at han ville melde seg ut som en følge av de endringene vi hadde gjort i artikkelen. Jeg kjenner ikke til at vi skal ha blitt truet med søksmål. Ut over dette vil jeg ikke si noe om hvem som har gitt uttrykk for hva. Når vi publiserer en sak på kondis.no må folk kunne komme med kommentarer til saken uten å frykte at de vil bli hengt ut i ettertid.

   Vi lyttet til de innspill som kom, men tok våre egne avgjørelser og lot oss ikke presse av de som ønsket å påvirke innholdet i saken. Slik må det være. Kondis.no er, og skal være, et fritt og uavhengig organ for Kondis sine medlemmer.

   Delete
  7. PS: Det kan godt være at vi ikke ville blitt straffet i henhold til Straffelovens bestemmelser ved å sitere deg på at Friidrettsforbundet farer med løgn, men jeg ønsket å være på den sikre siden, og justerte derfor påstanden.

   Delete
  8. Takk for nytt svar, Marianne.

   Jeg synes det er flott at Kondis ønsker å trykke saker om dette temaet. De siste dagers hendelser har uten tvil vist at det skaper debatt. Det er bra.

   Det er fint du innrømmer at Kondis har blitt kontaktet, og presset på at dere skulle fjerne og endre artikkelen. Det er jo ikke vanskelig å forstå hvilke aktører som hadde interesse av å endre eller slette. Nemlig NFIF og BUL IL. Så da har vi jo fått det på det rene at NFIF ikke kun er opptatt av å "raske til seg" mest mulig penger, men også jobber hardt for å stoppe negativ presse om seg selv.

   Hadde dere ikke blitt satt under press, så hadde dere heller ikke endret saken. Dere endret saken flere ganger, og mye. Det er jo også merkelig at du var så redd for å bli straffet i henhold til Straffeloven at du justerer mine påstander for å være på den sikre siden. Tyder jo vitterlig på at noen har truet dere på en eller annen måte, direkte eller indirekte. For meg så vitner dette mer om press enn egne avgjørelser.

   Man blir ikke populær av å kjempe mot NFIF. Det har flere fått erfare. Om Kondis ønsker å være på godtfot med NFIF så kan dere nok glemme å utrette noe som helst i lisenssaken.

   Jeg har nå endt opp med å bytte ut bildet av Hildeskor med en logo av NFIF. Egen avgjørelse? Kanskje, kanskje ikke.

   Nok en gang, takk for dine svar. Håper dere jobber enda hardere for å virkelig være frie og uavhengige, og ikke lar dere presse eller skremme. Lykke til videre!

   Delete
 21. > Men det er viktig å ha med seg at lisensen er med på å styrke Norges Friidrettsforbunds helhetlige mosjons- og idrettstilbud, og at hver enkelt løper får viktige fordeler.

  Jeg leser hva NFIF skriver, men det er ikke vanskelig å gjennomskue dem. De forsøkte tidligere i år å stoppe Holmestrand Marathon, med uttalelser som "Vi mener at som idrettsforbund så har vi eierskap til det som foregår av idrett i Norge." (ref: http://www.nettavisen.no/nyheter/article3612356.ece), og begrunnelser om at idretten ikke måtte bli for kommersiell. Så går det noen måneder, og gribbene fra forbundet godkjenner Rock ‘n’ Roll Half Marathon. En utenlandsk kommersiell aktør skal få arrangere løp i Oslo (http://www.kondis.no/nfif-gir-klarsignal-til-rock-n-roll-half-marathon.5243059-127676.html). På Holmestrand Marathon tjener ikke NFIF en krone, så vidt meg bekjent. Mens på det nye Rock 'n' Roll arrangementet vil det klinge mynt i kasse til NFIF, da NFIF-klubben Ull/Kisa arrangerer. Og så legger de på en ekstraavgift på mosjonsløp, som denne saken dreier seg om. De fleste som vet litt om avgifter kjenner til at de veldig ofte fungerer på to måter: penger til dem som ilegger dem, og reduksjon av salg av de produkter man legger avgifter på. Det er helt soleklart at det ikke er i NFIF sin interesse at flere skal begynne å løpe, om de ikke tjener penger på det. Det NFIF kommuniserer, er slik jeg oppfatter det, propaganda og løgn.

  ReplyDelete
 22. > Det fremsettes at en mosjonist kan komme til å måtte betale 2500 kroner for å delta i mosjonsarrangement, det medfører ikke riktighet. For denne aktive løperen, og alle andre mosjonister som deltar på flere mosjonsarrangement oppfordrer vi til medlemskap i en av våre 880 klubber, og kjøp av helårslisens til 375 kroner.

  Jeg er medlem av en stor idrettsklubb, med over 300 medlemmer. Klubben Blodsmak Sportsklubb står utenfor NFIF, dette da de ble nektet medlemskap da Idrettsforbundet mente klubbens navn var for useriøst (ref: http://www.tv2.no/sporty/blodsmak-nektes-medlemskap-i-norges-idrettsforbund-3891910.html). NFIF mener derfor at jeg i tillegg bør melde meg inn i en NFIF-tilknyttet idrettsklubb, eller bytte klubb. Et medlemskap i en NFIF-klubb koster fort 500 kr pr år, eller mer. Så årlige utgifter, for medlemskap og lisens, blir dermed raskt nærmere 1000 kr per år. For en toårsperiode, som ekempelet med 2500 kr var fra, så snakker vi derfor raskt en ekstrautgift på 2000 kr i forhold til i dag. Og for personer som ikke er like aktive, men kun ønsker å delta i noen få løp, så øker barrieren for å melde seg på.

  ReplyDelete
 23. > Med denne lisensen kan man delta i alle arrangement i tilknytting til friidretten, og den medfører at løperen er idrettskadeforsikret på trening og konkurranser hele året.

  En forsikring man som mosjonsløper man overhode ikke har behov for.

  ReplyDelete
 24. > Norges Friidrettsforbund har i en årrekke hatt lisens på arrangementer på bane, og på Friidrettstinget ble det vedtatt at lisensen også skal gjelde for arrangement utenfor bane på samme måte som i andre idretter som blant annet sykkel, ski, fotball, håndball og triatlon.

  Jeg vil hevde det er en vesensforkjell mellom baneløp for aktive utøvere og gateløp for mosjonister. Det er også forskjell på idretter, og jeg vil tro det for eksempel er flere skader i et sykkelritt enn i et gateløp.

  ReplyDelete
 25. > Det medfører heller ikke riktighet slik det fremsettes at Norges Friidrettsforbund innfører lisens for det som blir betegnet som «å raske til seg mest mulig penger». Overskuddet som kommer fra lisens skal i sin helhet gå til å styrke aktivitetstilbudet over hele landet. Det skal bli flere på kurs, det skal bli mer aktivitet for barn og unge, og arrangementene skal styrkes slik at tilbudet blir enda mer attraktivt. Forhåpentligvis vil det bidra til at enda flere får på seg løpeskoene og lever et aktivt liv. Noen mener sikkert fortsatt at det er feil at akkurat de skal bidra til dette, men vår oppgave som idrettsorganisasjon er å legge til rette for at alle bidrar der de kan, slik at vi sammen kan bli best mulig.

  NFIF gjør terskelen for at mosjonister skal delta i løp høyere, når det blir dyrere. Selvfølgelig vil ikke det føre til at flere "får på seg løpeskoene". Når det gjelder å styrke aktivitetstilbudet så er det vel toppidretten, og ikke breddeidretten, som NFIF er kjent for å fokusere på? Men hva pengene kommer til å bli brukt på gjenstår å se.

  ReplyDelete
 26. > Ved å opptre samlet, får vi gunstige betingelser som kommer alle mosjonsløpere og arrangører til gode. Vi skal utarbeide gode terminlister for mosjon, arrangørene får fri tilgang til gode skreddersydde påmeldingsløsninger og arrangørene vil også bli ansvarsforsikret. Vi har mange hundre dyktige klubber og lag med små og store gode mosjonsarrangement. Ved å boikotte arrangementene rammer man frivilligheten som tilrettelegger for gode aktivitetstilbud for mosjonister.

  NFIF skal utvikle systemer som allerede finnes, og det ikke er noe behov for. Kondis har i flere år hatt en ypperlig terminliste og det finnes en rekke veldig gode påmeldingsystemer. At NFIF bruker argumentasjon om at man rammer de frivillige ved boikott er også spesielt. For endel arrangementer er det ikke sikkert at påmeldingsavgiften øker. Dette vil føre til mindre overskudd til klubbene, da de kommer til å få en faktura fra NFIF for å få inn lisenspengene. Det er NFIF som selv rammer klubbene, og de frivillige.

  Den mest effektive måten man som løper kan protestere på er ved boikott av lisensarrangmenter, da dette fører til mindre penger til NFIF, og penger er det som opptar NFIF. Sentrumsløpet er det første lisensløpet som ble slettet fra min løpskalender, derfor ble det arrangementet trukket frem. Men Holmenkollstafetten har økt påmeldingsavgiften for 2014, grunnet mosjonslisensen, så heller ikke der kommer jeg til å delta.

  ReplyDelete
 27. Det er trist å se at Kondis driver med sensur, og jeg synes Røhmes forklaring er langt fra tilfredsstillende. Om hovedproblemet var redsel om å "bli straffet i henhold til Straffelovens bestemmelser", kunne man velge å publisere en "mildere" artikkel på Kondis, for å så henvise til Klevstuls eget blogginnlegg, der Klevstul selv kunne ta ansvar for egne meninger. Det som jeg synes er skuffende, og urovekkende, er at uttalelser blir "redigerte" (les sensurerte) med bakgrunnen i telefonsamtaler med personer med en eller annen form for makt.

  Jeg kan ikke lisenssaken godt nok for å uttale meg, men min erfaring er at ofte mye av midlene som samles inn (i utgangspunktet for gode saker) forlater aldri organisasjonene/ forbund/ klubber, og går til dekking av administrasjonskostnader, møter og beslutningsprosesser. Når det er sagt er det ikke sikker at jeg skal boikotte absolutt alle løp som innfører lisens, dette skal jeg vurdere når jeg har lest mer og skjønt detaljene.

  På dette tidspunktet er mitt fokus flyttet bort fra "lisenssak" fordi jeg er mer bekymret over maktmisbruket saken har opplyst (Pinås, Klevstul, Kondis... flere?). Enda verre er tanken at få gidder å snakke høyt når det opplever, direkte eller indirekte, maktmisbruket.
  Som italiener er jeg vant til slike metoder fra mitt eget land, jeg har opplevd dette selv og jeg blir stadig minnet om "italiensk (u)kultur" fra de jeg møter, både i Norge og i utlandet. Ofte er "oppfølgingskommentar" at det må være befriende å bo i Norge, der slike ting ikke skjer... Eller?...

  Etter 12 år i Norge har jeg ennå ikke skjønt om nordmenns naivitet er en "verdi" eller en "uvane", men faktum er at det blir utfordret i større grad hver eneste dag.
  Og kanskje må denne innstillingen revurderes.

  Jeg velger å leve etter mine prinsipper; Kondis mister en medlem i 2014, BUL IL mister en deltager.
  Dette er den eneste makten JEG har.

  Takk til Frode for engasjementet han viser!
  Luca Roncoroni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk for din støtte, Luca. Og meget bra skrevet!

   Delete
 28. +1 til Luca og +1 til Frode som stiller opp for mosjonistene. Jeg synes ikke at monopol på idrett høres ut som noen god løsning, da er vi jo prisgitt hva de finner det for godt å gjøre. Selv er jeg mangeårig helårslisensinnehaver gjennom NCF. Jeg kunne som mange andre tenkt meg å bruke de pengene på andre ting, men når det kommer til sykling og skaderisiko synes jeg de har et poeng med forsikring gjennom lisens. Når det gjelder løping mener jeg den risikoen er mer teoretisk... Jeg ser frem til å vise min støtte i motløpet dersom jeg har anledning til å stille...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk til deg også, Terje. Jeg håper at vi sees under "motløpet"!

   Delete
 29. Hei!

  Godt å se at flere reagerer på maktmisbruk, svak argumentasjon og dårlig kamuflert grådighet. Jeg har skrevet litt om dette på blodsmak.no: http://blodsmak.no/2013/10/interessant-om-lisenser-norges-friidrettsforbund-kondis-sensur-og-boikott/

  Et alternativt løp høres veldig bra ut, og som styreleder i Blodsmak Sportsklubb håper jeg vi kan hjelpe til med dette. Hvis ønskelig, kan vi kanskje stå som arrangørklubb? I så fall kan vi garantere at en eventuell lisens vil gå rett til løpets premie-, restitusjons- og hyggebudsjett.

  Selv hadde jeg ikke tenkt å løpe Sentrumsløpet, men et alternativt løp blir jeg gjerne med på. Jeg kan garantere ekstremt middelmådig innsats!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Supert skrevet, og setter stor pris på støtte fra Blodsmak Sportsklubb, som jeg er en stolt medlem av.

   Det hadde vært en ære med Blodsmak Sportsklubb som arrangørklubb. Da er vi 100% sikre på at det blir et lisensfritt arrangement, og at overskuddet går tilbake til deltagerene er helt perfekt. Ekerbergsletta er jo også midt i Blodsmak-land, om det er et egnet sted. Løpet kunne jo hete noe så enkelt som "Blodsmak" også. "Lisensfri blodsmak"? "Over Sentrumløpet" har også blitt foreslått.

   Dette må vi diskutere nærmere. Med bakgrunn i det engasjementet som vises rundt denne saken så kan det godt hende at det blir et middelmådig antall deltagere også, hadde vært kjekt.

   Nok en gang, takk!

   Delete
  2. Oslo Motløp klinger også bra :) Jeg melder meg til arrangementskomiteen uansett!

   Delete
  3. Ja, Oslo Motløp er et fint navn. Supert at du er med å arrangere. Vi må ta et møte på dette snart, hvor vi starter planleggingen. Blir bra!

   Delete
  4. Bra diskusjon ovenfor. Som deltager i Sentrumsløpet 2013 (og også tidligere) fikk jeg epost fra en sponsor med tilbud om tidlig påmelding til Sentrumsløpet 2014. Da jeg oppdaget at det ville innebære engangslisens til NFIF takket jeg nei! Litt synd, for mange av mine bekjente pleier å løpe Sentrumsløpet. For min egen del vil jeg i 2014 heller delta i det alternative arrangementet (Oslo Motløp?).

   Delete
  5. Flott å høre, Harald. Velkommen skal du også være!

   Delete
 30. Hvordan er det med Ready og Råskinnet? Det er et av årets løpehydepunkt og jeg blir skikkelig sur hvis NFIF skal ha lisens for det....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Råskinnet er også ett av mine absolutte høydepunkter i løpet av sesongen. Et fantastisk arrangement.
   Rapport 2011: http://posterous.klevstul.com/klevstul/posts/2011/05/raskinnet-2011.html
   Rapport 2012: http://www.chronicles.no/2012/05/raskinnet-2012.html
   Rapport 2013: http://www.chronicles.no/2013/05/raskinnet-2013.html

   Det er derfor med veldig stor skuffelse å innse at Ready og Råskinnet også rammes av lisensskandalen. De kommer seg ikke unna det grådige Forbundet, og lisens kommer til å bli pålagt også der.

   Delete
  2. Da blir det ikke Råskinnet på meg heller, selv om det var morsomt forrige gang: http://blodsmak.no/2011/05/01/raskinnet-2/

   Delete
 31. Så da har vi i hvertfall tre løp med lisens: Sentrumsløpet, Råskinnet og Holmenkollstafetten.

  Lisensfrie løp (som jeg kom på i farta):
  - "Oslo Motløp"
  - Alt arrangert av SRM-gjengen, totalt over 40 (?) konkurranser. SRM hver onsdag, motbakkekarusellen og øyakarusellen. Garantert fritt for lisens.
  - Mærraølen : Skål for nok et lisensfritt arrangement!
  - Nordmarka Ultra Challenge : ikke en krone til Forbundet.

  Oslo Maraton?
  Om man melder seg på Oslo Maraton så står det ingenting om lisens, men dette arrangeres av Sk Vidar, som er en ærverdig NFIF-klubb. Det hadde vært bra om de klarer å holde Forbundet sine fingre unna fatet, men hvordan de eventuelt skal gjøre det vet jeg ikke. Men de kan som nevnt outsource hele arrangementet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Holmestrand maraton og Påskemaraton i Drammen er garantert lisensfrie. I tillegg ultraløpene med samme arrangører.

   Delete
  2. Hvordan kunne jeg glemme Pinås? Takk for info, Ragnar! Da har vi enda flere arrangementer på den lisensfrie løpskalenderen.

   Delete
  3. Kondis burde legge til en avhukning for arrangører når de legger til løp i terminlista, nemlig om løpet er lisensfritt eller ikke. Da vil vi kunne søke etter lisensfrie løp!

   Delete
  4. Jeg kan avsløre at det jobbes med en lisensfri-terminliste. Ikke av Kondis, ikke av undertegnede, men av en aktør som ikke er helt ubetydelig innenfor løpsnorge.

   Delete
  5. Og fra Kristian (over) fikk vi denne informasjonen: "Markakarusellen med Sturlahuset på Neperudjordet i Drammen som utgangpunkt og 3km, 5km, 7km, 9km og 12km på våren (før sommer'n) og 3km, 5km, 7km, 9km og 12km på høsten (eller etter sommer'n), er garantert lisensfritt."

   Delete
  6. To nye løp som er lisensfrie:
   - Nordmarka Halvmaraton
   - Hank Williams Minneløp

   Delete
 32. At friidretten innforer helaarslisens for alle som deltar kan man vel egentlig bare takke alle de andre idrettene for. Helaarslisens er noe baade fotball, haandball, sykling og ikke minst langrenn har hatt i mange aar allerede. Dere tenker kanskje ikke at alle disse idrettene kan sammenlignes med loping og mosjonslop. Men jeg vil pasta at Langrenn kommer innenfor samme kategori. Jeg har deltatt i flere skirenn paa vinteren fordi jeg synes det er goy og god trening, men er ikke medlem av en skiklubb og har derfor betalt engangslisens. Fordi jeg aldri har deltatt i saa mange renn hver vinter kjoper jeg som regel bare engangslisens og ikke helaarslisens. Jeg er selv aktiv loper og forstaar at mosjonister som ikke foler for aa ha en klubbtilhorighet synes det er greit med lisens. Men jeg tenker at en helarslisens paa 375kr ogsaa for dem som ikke er tilknyttet en klubb maa vaere en ok sum. Man faar jo trossalt med en forsikring i den lille summen, og til deg som skrev at loping ikke er skadeutsatt saa er jeg vel ikke helt enig i det. Er da strengt tatt veldig mange i alle aldre som driver med loping som i lopet av et aar opplever og bli skadet. Da kan man jo faktisk bruke denne forsikringen til aa betale for evt fysikask behandling eller lignende.
  Eller man kan melde seg inn i sin lokale klubb, stotte opp klubben sitt arbeid med maks 1000kr i aaret. Naar man er medlem i en klubb kan man ogsaa trene sammen med andre samt at de fleste klubber betaler paameldingsavgifter til lop for sine utovere. Kan jo starte en ny klubb med kameratene dine og melde denne inn i NFIF, men pass paa at navnet er godkjent ;)
  Bare saa det skal vaere sagt saa gjor NFIF mye bra for bredden rundt om i landet. Synes de har faatt litt vell mye dritt slengt i trynet i det siste.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, Christina.

   Flott at noen tør å støtte NFIF her med fult navn. Respekt. De andre som har gjort det har vært anonyme, og ikke alltid like saklige.

   > At friidretten innforer (helaars)lisens for alle som deltar kan man vel egentlig bare takke alle de andre idrettene for.
   NFIF har nok sett til andre idretter ja, og sikkert fått mange innspill på veien. Man kan da bruke argumentet "(alle) andre idretter har lisens", så da kan vi innføre for løping. Men er det et bra argument? Jeg synes overhode ikke det.

   > Helaarslisens er noe baade fotball, haandball, sykling og ikke minst langrenn har hatt i mange aar allerede.
   Det betyr ikke at lisens i andre idretter er riktig heller. Lisenser innenfor f.eks ski og sykkel er innført for å gi forbundene mere penger i kassen. Hvor mye av disse pengene går på mosjonsidrett? Ganske lite, tror jeg. For å bruke et uttrykk jeg nylig har lært: "Vrange vegen blir ikkje rettare av di mange går han."

   Kjell Vigestad har bra svar til det du skriver:
   "NFIF kan derfor ikke sammenligne sin engangslisens med håndballforbundets og fotballforbundets årslisens. Disse forbundene har et opplegg på linje med den ordning som NFIF allerede har med sitt obligatoriske friidrettskort.
   Man prøver å si at det er vanlig med lisens i forskjellige idretter. Med den nye engangslisensen innfører NFIF lisens også for de som ikke er medlem av klubber i friidrettsforbundet, og det er å gå veldig langt videre enn tidligere. NFIF har anledning til å lisensiere egne medlemmer som de vil, men å kreve inn betaling fra de som ikke er medlemmer, er å gå et langt skritt videre."
   ( kilde: http://www.kondis.no/nfif-med-svar-paa-lisenskritikken.5328741-127676.html )

   > Men jeg tenker at en helarslisens paa 375kr ogsaa for dem som ikke er tilknyttet en klubb maa vaere en ok sum.
   I følge reglementet (per dags dato) er det ikke mulig å løse helårslisens dersom man ikke er tilknyttet en NFIF-klubb.

   > Man faar jo trossalt med en forsikring i den lille summen, og til deg som skrev at loping ikke er skadeutsatt saa er jeg vel ikke helt enig i det.
   Løping er "farlig", og man er absolutt skadeutsatt når mengden øker. Helt enig ( http://www.chronicles.no/2013/04/injuries.html ). Da er nok ikke forsikringen den værste. Men allikevel, trenger vi virkelig denne forsikringen? Er det ikke greit at de som ønsker en tilleggsforsikring kan kjøpe dette frivillig? NFIF kunne fremforhandlet en god forsikring (har gjort?), og tilbudt den til alle medlemmer frivillig. Hvorfor tvinge folk til å kjøpe forsikring, folk som ikke engang er NFIF-medlemmer?

   Delete
  2. > Eller man kan melde seg inn i sin lokale klubb, stotte opp klubben sitt arbeid med maks 1000kr i aaret.
   Å være med i en lokal klubb er veldig positivt. Som du skriver, man treffer bra folk, bidrar på dugnader til å skape ny aktivitet, får et apparat rundt seg osv. I tillegg så går pengene da direkte til klubben, som er fint. Jeg har ingenting imot det.

   > Bare saa det skal vaere sagt saa gjor NFIF mye bra for bredden rundt om i landet.
   Her hadde det vært kjekt å få noen eksempler. Hva er det NFIF gjør for bredden? Og hvordan skal lisenspengene brukes på mosjonister? NFIF skriver dette: "lisensen er med på å styrke Norges Friidrettsforbunds helhetlige mosjons- og idrettstilbud, og at hver enkelt løper får viktige fordeler.", men så langt har de ikke kommet med noen konkrete eksempler. Det virker lite troverdig.

   > Synes de har faatt litt vell mye dritt slengt i trynet i det siste.
   Mye har vært saklig, men ja, noe dritt har det blitt. De er imidlertid ikke de eneste som har fått dritt slengt i trynet. Ikke at det hjelper.


   DET VIKTIGSTE (for å gjenta meg selv):
   Det er ikke de ivrige mosjonister denne lisensen rammer hardest. Det er de som løper sjeldent, eller som er på vippen til å begynne å løpe, som rammes hardt. Listen for å begynne med løping legges høyere. Dette er en avgift! Økte avgifter fungerer alltid med at salget av det produktet avgiftene pålegges reduseres (i forhold til om avgiften ikke hadde vært der). Om man ser stort på dette, og det synes jeg man bør gjøre, så vil denne lisensen være negativt for Norge, for folkehelsen. På lang sikt så vil også toppidretten og Forbundet tape på denne lisensen, da tilsiget til løping strupes. For Forbundet burde målet være at flest mulig begynte med løping. Ofte er det tilfeldig at man begynner. Ofte begynner man med et løp hvor terskelen og prisen er lav (se mitt eget eksempel http://www.chronicles.no/2013/10/forbundet.html?showComment=1383038662260#c6525097910898115801 ).

   Mitt hovedanliggende i denne saken er ikke som "Speakern" hevder ( http://www.chronicles.no/2013/10/forbundet.html ) at jeg kun er en selvforherligende, åndsvak mosjonist som trenger PR. Løping har gitt meg ENORMT mye. Til tross for at jeg "kun" er en middelmådig mosjonist. Dette vet folk som kjenner meg, og en rekke løpsrelaterte innlegg på chronicles.no bekrefter også dette. Det er veldig tilfeldig at jeg begynte å løpe, og det begynte med en konkurranse som var så billig og enkel at jeg turte og orket å slenge meg med. Løping er medisin for sjelen, som har reddet meg gjennom et par tøffe dager. Og ja, jeg har hatt noen. Mitt hovedanliggende er at jeg ønsker at flest mulig skal få oppleve den samme gleden ved løping som jeg gjør. Jeg kan overhode ikke forstå at personer som selv liker å trene, løpe og/eller som jobber med idrett ønsker å motarbeide dette. Og med denne lisensen så er det nettopp det man gjør. For meg er det både paradoksalt og provoserende.

   Delete
  3. forstaar din frustrasjon og noen av argumentene jeg kommer med er kanskje for tynne. Jeg vil selvfolgelig ikke at listen for aa lope skal legges hoyere, da jeg selv elsker aa lope og synes absolutt at flere burde gjore dette regelmessig da det er verdens enkleste treningsform. Men aa henge seg opp i en liten sum som NFIF naa krever for aa prove aa gjore arbeidet sitt enda bedre synes jeg blir for dumt. Naa er det en gang slik at ting koster penger i 2013/2014 og da maa man desverre betale noen avgifter her og der for at ting skal fungere. Hva NFIF gjor for bredden er bl.a aa arrangere friidrettsskole for barn paa sommeren. Naar det kommer til dette Friidrettskortet er jo det det samme som lisens, betaler man friidrettskortet har man lisens og forsikring og ja dette maa alle som skal konkurrere for en friidrettsklubb i Norge betale. http://www.friidrett.no/friidrettskortet/Sider/Lisensbetaling.aspx

   Naar dere begynner aa boikotte lop synes jeg dere drar det ALT FOR LANGT!! Da straffer dere klubbene og ikke NFIF. De ulike klubbene er helt avhengige av mange deltakere i de ulike arrangementene sine for at okonomien skal gaa rundt. Selv er jeg medlem i IK Tjalve og vi gaar rundt ved aa arrangere Holmenkollstafetten. Hadde folk boikottet HK-stafetten kunne ikke IK Tjalve drevet slik de gjor i dag. Og at du trekker denne lisensen parallellt med folkehelsen tror jeg ogsaa du forstaar blir aa ta det litt vel langt. Er vel strengt tatt ikke noe man kan forutse.

   Delete
  4. > forstaar din frustrasjon og noen av argumentene jeg kommer med er kanskje for tynne. Jeg vil selvfolgelig ikke at listen for aa lope skal legges hoyere, da jeg selv elsker aa lope og synes absolutt at flere burde gjore dette regelmessig da det er verdens enkleste treningsform.

   Enig, Christina. Løping er en genial og enkel treningsform. Slik bør det være. Men med en lisens/avgift så legges listen høyere.


   > Men aa henge seg opp i en liten sum som NFIF naa krever for aa prove aa gjore arbeidet sitt enda bedre synes jeg blir for dumt.

   For mange enkeltpersoner så er dette en liten sum, ja. Men for andre så kan det være nok til at man ikke melder seg på. Og hva om man er en familie på fem? Da er summen kanskje ikke like ubetydelig lengre. Og for arrangører, som ikke ønsker å øke avgiften, så er lisensen er veldig stor sum. Som nevnt over, avgifter virker, det kommer til å bli solgt færre startkontigenter enn om det ikke hadde vært lisens.


   > Naa er det en gang slik at ting koster penger i 2013/2014 og da maa man desverre betale noen avgifter her og der for at ting skal fungere.

   Det argumentet her synes jeg blir for svakt. For det første, fungerer ikke "ting" slik som det er i dag? Man betaler allerede ganske mye i mange arrangementer. I dag går dette i all hovedsak går til klubbene, som er bra. For arrangementer til NFIF-klubber så får allerede NFIF (kretsene) 6 kr per startende. Slik har det vært siden 80-tallet. Og gjennom alle disse årene så har det blitt en stor sum. Løp trenger ikke være dyre, og med lisens, for at de skal fungere. Jeg vil nevne løpene som gjengen bak Sognsvann Rundt Medsols arrangerer. 40 kr pr enkeltstart, eller 610 kr for tre år, med over 30 konkurranser pr år. Det er ingen høy sum! Pengene går tilbake til de som løper, i form av premier, mat, sammenkomster. Dette takket være en idealistisk gruppe som arrangerer, som overhode ikke tenker profitt.


   > Hva NFIF gjor for bredden er bl.a aa arrangere friidrettsskole for barn paa sommeren.

   NFIF sine satsningsområdet mot barn er bra. Men trenger man flere midler for å opprettholde dette satsningsområdet? Brukes ikke offentlig støtte, eller støtte fra stiftelser for dette formål? Er det behov for å hente inn millioner fra mosjonistene?

   Siden man nå skal hente inn penger fra oss mosjonister, så er det interessant å vite hva vi får igjen for pengene. Vi over 23 år, som løper mila så sakte at eliten har gått hjem før vi er i mål. NFIF har vel aldri noensinne satses på oss, og har så vidt meg bekjent ingen planer om det heller. Om jeg tar feil, hvilke planer finnes det?


   > Naar det kommer til dette Friidrettskortet er jo det det samme som lisens, betaler man friidrettskortet har man lisens og forsikring og ja dette maa alle som skal konkurrere for en friidrettsklubb i Norge betale.

   Det er ikke det samme. Det er en stor forskjell på en aktiv baneløper og en mosjonist. Hvorfor skal en mosjonist, som eksempelvis er med i én konkurranse i året, tvinges til å betale lisens til NFIF? (Dessuten, som veteran kan man løpe baneløp uten friidrettskort.)

   Delete
  5. > Naar dere begynner aa boikotte lop synes jeg dere drar det ALT FOR LANGT!! Da straffer dere klubbene og ikke NFIF. De ulike klubbene er helt avhengige av mange deltakere i de ulike arrangementene sine for at okonomien skal gaa rundt. Selv er jeg medlem i IK Tjalve og vi gaar rundt ved aa arrangere Holmenkollstafetten. Hadde folk boikottet HK-stafetten kunne ikke IK Tjalve drevet slik de gjor i dag.

   Klubbene burde virkelig ha reist seg, og stått imot innføringen av lisensen. Nå i etterkant, når den er vedtatt innført, så burde de ha opponert mot NFIF. Men da NFIF har gode pressmidler, som å nekte å ta ut utøvere dersom klubbene ikke er "greie", så er det ikke lett for klubbene å gjøre noe. Om alle de store klubbene hadde stått sammen, så ville man hatt gjennomslagskraft. Dette da NFIF ikke kunne nektet hele Norges elite i å delta i VM, EM etc.

   Du skriver at boikott ikke rammer NFIF, men det gjør det absolutt. Mosjonsløpere har ingen andre virkemidler, som rammer NFIF, enn boikott. Boikott er det eneste vi kan gjøre. Og noe må gjøres, hvis ikke skjer det overhode ingenting. Å betale mosjonslisensen, for å løpe med "Nei til NFIF" t-skjorter, rammer ikke Forbundet. Ja, det er dumt at dette rammer klubbene. Kanskje spesielt er det dumt at det rammer en klubb som BUL IL. BUL IL stemte mot denne lisensen på idrettstinget, og det var vel også en BUL-representant som ba om utsettelse før vedtaket skulle bankes? De ble ikke hørt. Når de har innført lisensen har de kun vært lojale, til tross for at de ble nedstemt. BUL IL har flere meget gode utøvere, og gjør masse mye bra. Det samme gjelder mange andre klubber. Jeg kjenner folk i forskjellige idrettsklubber, inkludert IK Tjalve. Jeg har ingenting i mot noen av disse klubbene.

   En boikottaksjon vil føre til at klubbene også taper penger, i første omgang. Det er synd. Men målet helligjør middelet, mener jeg. Om boikottaksjonen skulle vokse seg stor nok så vil hele denne lisensordningen falle sammen. Og det kommer klubbene til å tjene på, om man tenker litt lengre enn neste arrangement.

   Når det gjelder Sentrumsløpet, så er mitt ønske at det skal være lisensfritt i 2015. Da kommer jeg gladelig til å stille igjen (og håpe at jeg ikke blir møtt med egg og tomater). Jeg betaler mer enn gjerne startkontigenten da. Det samme gjelder Holmenkollstafetten, og andre arrangementer som nå blir rammet.


   > Og at du trekker denne lisensen parallellt med folkehelsen tror jeg ogsaa du forstaar blir aa ta det litt vel langt. Er vel strengt tatt ikke noe man kan forutse.

   Enig at dette er å dra det langt. Kanskje for langt. Allikevel, kan man ikke tenke det som en ytterste konsekvens?   Takk for at du fører debatten på et saklig plan.

   Delete
 33. EN FIN AKSJONSFORM SOM KAN BENYTTES
  OK, det finnes et alternativ til boikott som bør vurderes. Men da må arrangørklubbene samarbeide litt.

  - Man kontakter klubben som arrangerer løpet og spør om man kan løpe i løypa uten startnummer, og uten tidtagning.
  - Kanskje får man sin egen pulje helt til slutt, etter alle andre.
  - Man betaler arrangørklubben for dette, vanlig pris UTEN lisensen.
  - I tillegg, om man blir en gjeng, så løper man med "#lisenskrigen" t-skjorte (f.eks).

  Denne aksjonsformen er nevnt av Håvard Hansen ( http://www.kondis.no/kystloepet-faar-mindre-overskudd-aa-gi-til-veldedighet.5333728-127676.html ).

  - Så hva sier dere i BUL IL? Kan vi som IKKE vil betale lisens få vår egen protest-startpulje?
  - Hva sier dere i Tjalve? Kan vi få til dette under Holmenkollstafetten?
  - Og hva med dere i Ready? Kan vi få en "protestpulje" under Råskinnet?

  Klubbene vil fortsatt få betalt, men NFIF vil ikke få pengene sine. Om dere i klubbene ønsker å være med å arbeide mot lisensen bør dere vurdere dette alternativet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg har sendt spørsmålet videre til Sentrumsløpet, Råskinnet og HK-stafetten: https://twitter.com/klevstul/status/396218889220018176
   Håper de svarer, og tør å åpne for denne muligheten.

   Delete
 34. Argumentene begynner å bli brukt opp og argumentene mot en lisens er definitivt de beste. Jeg velger derfor å ikke utdype nærmere. Jeg vil bare si at du er kjempetøff som bruker deg selv så sterkt til å fronte saken, Frode. Ser på sensurblogginnlegget ditt at det ikke er lett. Jeg er hundre prosent på din side og fronter gjerne det på alle måter. En boikott blir litt komplisert så lenge jeg er skadet på ubestemt, sannsynligvis veldig lang tid. Men jeg halter meg helt sikkert gjennom et Motløp om jeg så må gjøre det med rullestol. Tommelen opp for deg!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tusen takk, Einar. Det blir mye dritt, og mest i kanaler der de som skriver tror de er anonyme eller mer eller mindre private. Det skal ikke mer enn en person til, i f.eks en facebook-gruppe, som lekker litt, før det man skriver kan komme til meg. Jeg har ikke lagt ut alt av info jeg sitter på. Må ha noen kort i erme.

   Tusen takk for støtte. Egen protestpulje i arrangementer som tillater det synes jeg høres flott ut. Om arrangører ikke tillater det så får vi heller kjøre Motløp.

   Trist med skaden, Einar. Høres ikke bra ut. Men vi åpner for rullestol også, om løypa tillater det. Riktig god bedring!

   Delete
 35. NY INFORMASJON - 26. MARS 2014:
  Jeg arrangerer ikke protestløp selv, men jeg har funnet det perfekte protestløpet for alle oss som ønsker å markere motstand mot mosjonslisensen. "Schjong5ern" er navnet.

  LES MER HER:
  http://www.chronicles.no/2014/03/protestlopet-schjong5ern.html

  ReplyDelete
 36. Støtter aksjonen, vil heller ikke betale denne lisensen !
  De idrettslagene som arrangerer mosjonsløp tar inn startkontingent, det er helt greit. Idrettslagene i Norge har stort sett ikke tatt mosjonsidrett veldig alvorlig, helt latterlig at NFF skal stå fram som om deres virksomhet er nødvendig for mosjonsidretten.
  Det hadde vært bedre om de sa det som sant er - at deres hovedfokus er prestisjedelen av idretten. barneidretten driver foreldrene, mosjonsidretten driver mosjonistene sjøl.

  ReplyDelete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.