Monday, 23 July 2012

Det Aller Helligste

Disclaimer:
This article was originally printed in Vårt Land on Friday the 13th of July 2012. Vårt Land holds the copyright for all the material in this post.


Toppidrettssenteret er lukket inne bak høye gjerder kledt i svart presenning. Hvorfor skal OL-håpene beskyttes mot mosjonister?  (Foto: Anton Ligaarden)

Det Aller Helligste
Et høyt svart gjerde rundt området. Adgang forbudt for allmuen. Hva er det som skjer i Olympiatoppen?

Bak stengte dører
Forvarselet kom i vår, da Andreas Thorkildsen ble intervjuet av TV-2. Spydkasteren fortalte hvor fornøyd han var med at toppidrettsenteret i Oslo i sommer skulle stenges for alle andre enn ol-utøvere.
Sånn skulle det vært hele året, mente Thorkildsen. Han hadde trent på et slikt lukket senter i San Diego, og det ga en helt annen effekt, mente mannen som har tatt gull i alt som er av mesterskap.
Men ikke i år. etter å ha trent bare med verdige partnere i USA, misset han i årets EM. Jeg vet om flere norske mosjonister som godtet seg over det.
Ikke lenge etter det nevnte TV 2-intervjuet kom det lås på det innerste treningsrommet på Toppidrettssenteret. En lapp på døra fortalte at bare landslagsutøvere slipper inn. så kom beskjeden om at senteret fra høsten skal stenges for mosjonister på dagtid. Og fra neste år skal det være planer om å stenge mosjonistene ute for godt.
Det betyr i så fall at alle som betaler for seg på norsk idretts gullfabrikk blir utestengt, mens de som staten finansierer satsingen til, skal få trene i ensomhet. Bortfallet av millioninntekter er det nok meningen at vi som betaler skatt skal kompensere for.

Ekkokammer. Mens hele Toppidrettssenteret (TIS) nå er lukket inne bak høye gjerder kledd i svart presenning – omtrent slik vi er vant til at ekstreme sekter i USA beskytter seg mot omverdenen – er det på tide at noen stiller spørsmål.
Miljøet på TIS har i over 20 år gitt norsk idrett så mange gullmedaljer at delegasjoner fra hele verden kommer til dette senteret for å studere hva som er hemmeligheten bak. Hvorfor endre på noe som er en suksess?
Ved å stenge verden ute, stenger man også seg selv inne. Ved å nekte andre innsyn, mister en også sin egen utsikt. Det kan fort bli et ekkokammer der man mister både perspektiver og kritisk holdning.
Opp gjennom tidene har vi mange eksempler på hvor galt det kan gå når toppidretten gjemmes bak høye gjerder. Den verste varianten er kommuniststaten DDR, og Stasi-arkivene er fulle av rapporter om hvilket dopingreir det var.

Grunnmur. Fellesskap er en av de fire verdiene norsk idrett er bygget på. Alle eliteutøvere har begynt et sted, og ved å skille skarpt mellom topp og bredde, mister også toppene kontakten med den grunnmuren de står på. I Rosenborgs storhetstid var brakka på lerkendal åpen for alle. Pensjonister og arbeidsløse i Trondheim kunne daglig komme og spise lunsj med Mini og Brattbakk. Det hadde suksesstreneren Nils Arne Eggen bestemt. Mannen bak «godfot-teorien» skjønte at hvis man skal spille for folket, så må man være folkelig.
Etter Eggens tid ble brakka stengt. Og Rosenborg, som i storhetstiden slo Real Madrid og Juventus, sliter nå med å holde følge med Strømsgodset og Molde.

Folkets mann. Kan det likevel tenkes at Andreas Thorkildsen kaster spydet lengre om han kan trene uten lukten av svette mosjonister? Vel, hans resultater i år tyder mer på det motsatte. Han havnet utenfor pallen i EM, og på Bislett Games hadde han sin svakeste konkurranse noensinne. De fleste tilskuere på Bislett overså det kanskje, fordi de frydet seg over showet til sprinteren Usain Bolt. Friidrettens største stjerne vant 100-meteren i velkjent leken stil, og etter stevnet dro han på byen og var DJ på et diskotek. Her så vi ingen alvorstung redsel for å menge seg med allmuen. Tvert i mot: Verdens raskeste mann sier at han henter energi fra å henge med fansen sin.

Piggtråd. At noen OL-deltakere kan ha behov for å forberede seg i ro og fred, har jeg forståelse for. Men at de trenger høye gjerder rundt seg på fredelige Sognsvann, virker som en nevrotisk ide. Problemet med å prestere sitt beste i en viktig konkurranse som OL – som bare foregår hvert fjerde år – er neppe at den skiller seg for lite ut fra situasjoner utøverne er vant til fra før. Problemet er det motsatte.
Isolasjonen fra omverdenen har skapt mye murring i miljøet rundt Toppidrettssenteret. Tirsdag denne uka ble følgende kommentar overhørt på treningsbanen ute, som foreløpig er åpen for alle: «Snart får de vel piggtråd rundt Olympiatoppen».

Lars Gilberg
journalist
Det Aller Helligste - Bak stengte dører - på trykk i Vårt Land den 13. juli 2012.

1 comment:

  1. Å, er det derfor de har bygget en svart Berlinmur oppe på Sognsvann.
    Utrolig tullete dette er da!
    Og var det ikke staten som oppfordrer folk flest å trene mer av helsemessige årsaker.
    Myndighetene sier en ting og gjør noe annet. Som vanlig.

    ReplyDelete

Allowed HTML tags:
<b>bold</b>
<strong>strong</strong>
<i>italics</i>
<em>emphasis</em>
<a href="">hyperlink</a>


Please, show the courtesy of identifying yourself when adding a comment. Anonymous comments will, most likely, be removed.